Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uspjeh

Predsjednica Europske komisije poslala važnu poruku Hrvatskoj: "Znam koliko je truda bilo potrebno"

Ursula von der Leyen (Foto: AFP)
Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Foto: Afp
Hrvatska može biti ponosna na ulazak u eurozonu i šengensko područje jer će to privući investicije, pomoći u stvaranju radnih mjesta i rastu gospodarstva, a mogla bi postati i europsko čvorište energije iz obnovljivih izvora, rekla je u intervjuu Hini predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dolazi u posjet Hrvatskoj na Novu godinu, na dan kada se podižu rampe i ukidaju kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom i kada se u optjecaj uvodi zajednička europska valuta euro.

Von der Leyen naglašava da su se hrvatski građani jako trudili da im taj dan stigne.

"Znam koliko je truda bilo potrebno da se ispune svi uvjeti za ulazak u šengen i da se provedu reforme potrebne za ulazak u eurozonu. Možete biti ponosni na to", poručila je.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova BOŽINOVIĆ ZADOVOLJAN Hrvatska broji do ulaska u šengenski prostor: Jedna stvar ipak se neće promijeniti

Hrvatska ovime dovršava svoju punu europsku integraciju, kazala je, i "njezini građani mogu uživati u nekim od najboljih pogodnosti koje naša Unija može pružiti".

"Putovanje bez unutarnjih graničnih kontrola i prelazak na valutu koja će privući više ulaganja i stvoriti radna mjesta i potaknuti rast”, rekla je von der Leyen.

Naglasila je da ovo nije samo veliko postignuće za Hrvatsku nego i još jedan dokaz snage i jedinstva Unije.

"S Hrvatskom u eurozoni, 20 država članica EU-a i 347 milijuna građana EU-a dijelit će zajedničku valutu EU-a. To će nam dati još veći utjecaj na međunarodnoj sceni", kazala je.

Ističe i kako će prošireni šengenski prostor učinit će Europu jačom i prosperitetnijom, zbližavajući ljude i olakšavajući poslovanje, rekla je.

"Dakle ukratko: Europa čini Hrvatsku jačom. A Hrvatska čini Europu jačom".

Pročitajte i ovo Loris Kozlevac, načelnik sektora za granicu PU istarske HRVATSKA ULAZI UZ SCHENGEN Načelnik sektora za granicu PU istarske otkrio kako će točno u ponoć izgledati na graničnim prijelazima, ali i koji će zasad ostati po starom

Kad će Hrvatska do europskog prosjeka?

Odgovarajući na pitanje o tome kakvi su kratkoročni i srednjoročni izgledi da se Hrvatska po životnom standardu približi europskom prosjeku, Von der Leyen kaže da Hrvatska kontinuirano smanjuje zaostatak za prosjekom EU otkako je ušla u Uniju.

"Vaše gospodarstvo je dokazalo svoju otpornost nakon krize covida. Bili ste jako pogođeni, ali ste se brzo i snažno oporavili. Dakle, potencijal postoji, a sada ga treba u potpunosti osloboditi i učiniti vaše gospodarstvo produktivnijim", kazala je.

Tu na scenu stupa NextGenerationEU, plan oporavka Europe, tvrdi predsjednica EK.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen PREDSJEDNICA KOMISIJE Ursula von der Leyen na Novu godinu stiže u Hrvatsku: Ovo je razlog njezina dolaska

"Prave smjernice za budućnost podržane velikim ulaganjima - 6,3 milijarde eura od NextGenerationEU-a ili ukupno 15 milijardi eura ako tome dodate sredstva kohezijske politike".

Ali ne radi se tu samo o financiranju, dodaje. "Hrvatski plan oporavka uključuje ključne reforme za koje se očekuje da će imati veliki učinak na gospodarstvo", kaže.

"Na primjer, poticanje zapošljavanja redizajniranjem politika tržišta rada. Opremanje studenata i radnika pravim vještinama za uspjeh u zelenoj i digitalnoj tranziciji te poboljšanje poslovnog okruženja u Hrvatskoj", kazala je.

To će sve pomoći da hrvatsko gospodarstvo postane konkurentnije i inovativnije, tvrdi.

"Dakle, Hrvatska ide u dobrom smjeru. A sada s ulaskom u eurozonu, dolazi još više prilika".

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, novinar Nove TV i Dragutin Kranjčec, Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Od nedjelje u ponoć Ulazimo u Schengen, no to neće riješiti sve probleme. Prijevoznici poručuju: "To nas je itekako mučilo. I neće se promijeniti od sutra"

Velika uloga u čistoj energiji

Predsjednica Komisije ističe da Hrvatska može igrati veliku ulogu u prelasku na čiste izvore energije, što je važno u osiguravanju europske energetske neovisnosti u svjetlu rata u Ukrajini.

"Odmaknuli smo opskrbu energijom od Rusije prema pouzdanim energetskim partnerima. Štedjeli smo energiju i napunili naša skladišta plina, kako bismo ove zime bili sigurni i na toplom", kazala je.

"Ali ima još puno posla ako želimo biti sigurni sljedeće zime. I sad počinju pripreme. Znamo što trebamo učiniti. Moramo nastaviti osiguravati onoliko ukapljenog plina koliko smo to učinili ove godine".

Uz to, EU mora potaknuti vlastitu proizvodnju i korištenje obnovljivih izvora energije.

"Obnovljivi izvori su čista, domaća energija koja nam je potrebna za budućnost", naglašava Von der Leyen.

A tu Hrvatska može imati veliku ulogu.

“Od hidroenergije do solarne energije i vjetra: vaš potencijal je nevjerojatan. Već ste jedna od vodećih zemalja EU-a po korištenju obnovljivih izvora energije. I možete postati pravo europsko središte obnovljivih izvora energije", kazala je.

"To će biti dobro za vašu industriju i za Europu u cjelini".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene