Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan mjera i aktivnosti

MINISTAR PODUZETNIŠTVA NAJAVIO 'Planirano je otvaranje 7.300 novih radnih mjesta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat sudjelovao je na prvom ovogodišnjem 'Radnom ručku' s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca

Na 'radnom ručku' s predstavnicima HUP-A, ministar Darko Horvat najavio je aktivnosti i mjere kojima ministarstvo namjerava dugoročno stvarati poticajne uvjete za poslovanje malih i srednjih poduzetnika i konkurentnije gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića Slika nije dostupna Pravomoćna presuda Suradnici Horvata i bivših ministara priznali krivnju i nagodili se: Dobili su blage kazne

'Nemojmo da sve ovo što ćemo danas reći ostane mrtvo slovo na papiru. Kraj ove godine će biti prolazno vrijeme. Pokušavamo da administrativnih poruka bude što manje, novih parafiskalnih nameta neće biti, transformacije unutar poreznih zakona neće biti. Kada smo radili proračun vidjeli smo kratku prezentaciju premijera Oreškovića, tada su poslane glavne poruke, među kojima i ona da gospodarstvo mora rasti', poručio je ministar Horvat predstavnicima HUP-a.

Smanjenje nezaposlenosti

Naglasio je i da je ključno da HZZ smanji nezaposlenost, da izvoz mora rasti, a dostupnost financijskih instrumenata mora biti dostupniji.

'Hrvatsko gospodarstvo se bori s nelikvidnošću, s javnim poduzećima koja nisu onaj pravi servis, administracija stvara probleme umjesto da ih rješava. Sve to koči sve vas u onome što ja zovem poduzetnički pothvat. Svjesni smo činjenice da je to sve dinamički proces. Trgovačka društva nastaju i nestaju, ali za one koji opstaju politika mora stvorit stabilno okruženje. Investitori su tu, ne usude se, a imaju', kazao je ministar Horvat..

Kazao je kako je domaći investicijski potencijal na 12 milijardi kuna.Izrazio je zabrinutost činjenicom da mnogi strojevi i postrojenja stoje, ne proizvode ništa.

'Mi imamo strukturno opasan problem - imamo potrebu za 10-ak tisuća radnih dozvola iz zemalja u okruženju, te imamo 278 tisuća nezaposlenih. Iz godine u godinu negativni trendovi rastu', kazao je.

Izmjene i dopune 238 zakona

Okupljenima je najavio kako će premijer Tihomir Orešković uskoro održati prezentaciju na kojoj će pradstaviti plan izmjena i dopuna 238 zakona, kao i paket reformskih mjera te sve ono čime su se članovi Vlade do sada bavili.

'Zakon o poticanju ulaganja predviđa 11,9 milijardi kuna, koliko je procjena planiranih investicija, a planirano je otvaranje 7300 novih radnih mjesta. Deficit mora biti manji od tri posto, takve smjernice smo dobili. Do sada smo iz državnog proračuna raspisivali natječaje. Velikoj većini vas su stizale odbijenice. Okretanje e-impulsu, izvor financiranja bit ce strukturni fondovi europske unije. Bivša vlada je dobro radila na projektu e-građani. Izbjegavanje dolazaka na šaltere, plaćanje biljega itd, to je trošenje poduzetničkog vremena. E-poslovanje mora biti jedinstveni servis', kazao je Horvat.

Dodao je kako je potrebna sinergija akademske zajednice i poduzetništva.

'Želimo identičan tretman našeg investitora i stranog investitora. 28. lipnja napravit ćemo hrvatsko - njemački poduzetnički dan. Zelja mi je da imamo jasno definirano kakav tip struke trebaju naši poduzetnici, pa da se po tome provodi obrazovanje u školama', kazao je ministar.

Pred okupljenima je kazao da je Republika Hrvatska ove godine u zajedničku europsku blagajnu uplatila 500 milijuna kuna te dodao da 'ili ćemo zaboraviti te novce, ili ćemo za svaku tu investiranu kunu Europi uzeti dvije'.

Podsjetio je i kako je hrvatskim poduzetnicima u razdoblju od 2014.-2020. dostupno 6,8 milijardi eura kroz EU fondove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene