Četiri i pol mjeseca od propalog posla s avionima, prvi put pred kamerama ministar obrane Damir Krstičević otkrio je da se o novoj nabavi pregovara s Amerikancima i Šveđanima. O drugim detaljima nije htio, ali se pohvalio prošlogodišnjim rezultatima u izvješću koje je podnio Vladi.

Galerija Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Četiri i pol mjeseca od raskida s Izraelom u novoj se igri, ali u potpunoj tišini ostaje i pregovara s dvojicom drugih proizvođača.

Vezani članci Ministar obrane Mario Banožić Banožić iz Bruxellesa: "Nije dobro da imamo predsjednika koji se ovako ponaša. DORH? Ne bojim se" Slika nije dostupna Otkriven razlog pada MIG-a kod Donje Lomnice

"Vodimo razgovore s SAD-om, vodimo razgovore sa Šveđanima. Kad budemo nešto konkretno imali, pravovremeno ćemo o tome obavijestiti javnost", rekao je Damir Krstičević, ministar obrane.

Jesu li i kakve ponude već na stolu - Damir Krstičević ne otkriva. Iako suzdržan, priželjkuje konkretne rezultate. Osim razgovora o cijeni, doznajemo, potencijalni partneri traže poziv i službeniju odluku. S obzirom na ispravnost MIG-ova, posao se ne smije odgađati, upozorava struka.

Nacionalna sigurnost nije ugrožena, ali tvrde: ratnom zrakoplovstvu već sada ne cvjetaju ruže.

"S ovim MIG-ovima smo mi gotovi za dvije godine, tu nema govora. Ako se predloži neko rješenje mimo struke koje nije održivo, bojim se da bi to moglo voditi gašenju zrakoplovstva, što ne bi bilo oprostivo ni za ovu Vladu, ni za nekog tko bi u tome sudjelovao", rekao je umirovljeni general JOSIP ŠTIMAC, bivši zapovjednik HRZ-a.

Na mjestu na kojem se donose odluke vojska danas ne gubi vrijeme. Pomalo su neuobičajeno i užurbano "ušminkavali" stražarnicu pred Banskim dvorima za proslavu koja ih čeka.

"Ma sve je to u funkciji pomoći i da bude dostojanstveno...", kaže Krstičević.

Njihov je prošlogodišnji rad u izvješću na Vladi prikazan u najboljem svjetlu - u požarima, poplavama, traganju i spašavanju.

U dokumentu na stotinjak stranica veliki su projekti izostali. Nastavljeno je s financiranjem starih. Isporučene su haubice. Hoće li se graditi još četiri ophodna broda tek će se odlučiti. Čeka se i pravo oružje za oklopnjake, a ugovor potpisan s Izraelcima realizira do kraja.

Otkrilo se i da je hrvatska misija u Iraku porasla na sedam pripadnika. Ministar se pohvalio većim novčanim naknadama za vojnike. Ali i novom akvizicijom: "Dobit ćemo dva nova helikoptera Crni Jastreb od SAD - a".

U Zemuniku bi se trebale obučavati posade helikoptera jer postaje međunarodni centar. A već sada EU može računati na pomoć dva kanadera.

"Ovo je izvrstan primjer kako biti angažiran član naše europske obitelji", rekao je Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama

Kao i dio europske flote za gašenje požara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju