Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regulirano osnivanje

Hrvatska postaje NATO-ov centar za obuku specijalnih zračnih snaga, uskoro stižu dva moćna helikoptera

Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH)
Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) Foto: MORH Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Black Hawk na Plesu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila izmjene i dopune Zakona o obrani kojim se uređuje postupak osnivanja međunarodnih vojnih zapovjedništava, odnosno osnivanje centra za obuku helikopterskih posada sa sjedištem u Zemuniku, a uređuje se i normativni okvir te pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga.

"Zakonom se uređuje osnivanje međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva sposobnosti koje su države prihvatile i koje proizlaze iz članstva međunarodnim organizacijama", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Pročitajte i ovo MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba Općinski kazneni sud u Zagrebu Nasilje Stigla presuda: Djelatnik MORH-a udario izvanbračnu suprugu nakon čega je glavom lupila u štok

Ističe da će se odredbe zakona odnose na multinacionalni specijalni zrakoplovni programa odnosno centar za obuku helikopterskih postrojba u Zemuniku.

"Naime, Hrvatska je preuzela NATO cilj sposobnosti koji predstavlja razvoj zračne sastavnice specijalnih snaga. Državna domaćin u kojoj će se ustrojiti centar za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća je Hrvatska, sa sjedištem u Zemeniku. Svrha centra je obučiti posada višenamjenskog helikoptera za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga", objasnio je te naglasio da je to prvi put da će se u Hrvatskoj formirati jedno takvo zapovjedništvo.

Hrvatska će od SAD-a u tu svrhu dobiti dva nova helikoptera "crni jastreb" u vrijednosti 350 milijuna kuna, "baš u potpori osnivanja tog središta, a u daljnjoj viziji je formirati centar izvrsnosti u Zemuniku", istaknuo je Krstičević.

Izmjene se donose radi daljnjeg unaprjeđenja obrambenog sustava i sposobnosti Hrvatske vojske u skladu sa strateškim pregledom obrane te se njime uređuje i normativni okvir i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe MORH-a i Hrvatske vojske.

 

Prihvaćeno godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu

Vlada je na sjednici prihvatila i Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, a Krstičević je naglasio kako je ona bila "godinom kontinuiteta nakon prekretničke 2017. godine" jer je nastavljeno s rastom obrambenog proračuna, započetim u 2017.

"Hrvatska vojska je brend je u međunarodnim misijama i operacijama, a naš pripadnici svakodnevno pridonose jačanju ugleda domovine", rekao je.

Krstičević je istaknuo kako je izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama RH Vlada u 2018. godini vratila oduzeta i poboljšala postojeća materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske, a vojnicima olakšala planiranje života uvođenjem ugovora o radu na neodređeno.

Podsjetio je na uspješnu provedbu vježbe „Velebit 18. – združena snaga“, kao najveće mirnodopske vježbe Hrvatske vojske, te na vraćanje vojske u Ploče i Varaždin, čime je omogućeno približavanje radnoga mjesta, mjestu stanovanja, poboljšanje kvaliteta života kao i veća operativna fleksibilnost i brzina reakcije vojnika, u potpori Sustavu domovinske sigurnosti u borbi s prirodnim nepogodama.

Ministar obrane također je naglasio kako je MORH prvi put dobio bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju o financijskim izvještajima za 2017. godinu.

"U tjednu pred obilježavanje 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske i proslave njezinog dana ističem da zajedno s našim partnerima i saveznicima i s drugima sastavnicama sustava Domovinske sigurnosti ostajemo jamac mira i sigurnosti i zalog razvitka Republike Hrvatske u slobodi i blagostanju", zaključio je Krstičević. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene