Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Jedan od najdugovječnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi: "Moja narav je takva da sam dosta strpljiv. Za politiku morate biti malo i nadareni"

Aktualno Galerija Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Oleg Butković u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Oleg Butković - 4 Galerija 1/6 >>
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jedan je od rijetkih ministara u Vladi koji su "preživjeli" Plenkovićeva preslagivanja i smjene. U čemu je tajna njegova uspjeha? Butković je to otkrio u Dnevniku Nove TV u razgovoru s reporterkom Sabinom Tandarom Knezović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković napravio je još jedno preslagivanje Vlade i smijenio ministre Ivana Paladinu i Natašu Tramišak. Ova posljednja minirekostrukcija samo je jedna u nizu od 2016. godine.

Gost Dnevnika Nove TV bio je jedan od rijetkih ministara koji su "preživjeli" Plenkovićeve smjene - potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"U HDZ-u je uvijek bonaca, no to ne znači da ne radimo, ne sastajemo se i ne raspravljamo. Nema svađe u HDZ-u. Ima razgovora, sučeljavanja mišljenja i rasprave, kao i uvijek, no predsjednik na kraju donosi odluku", rekao je komentirajući zadnje rasprave oko odlaska bivše ministrice Tramišak.

Je li premijer one man band?

Njegova pozicija nije bila upitna. Na pitanje kako je uspio izmigoljiti i na zadnjem preslagivanju Vlade, odgovorio je: "Ja nemam što izmigoljiti, svoj posao ovih sedam godina u Vladi radim odgovorno i normalno. Puno smo napravili u resoru koji vodim, to je vrlo težak i kompleksan resor. Moja narav je takva da sam dosta strpljiv. Za politiku morate biti malo i nadareni."

"Posao morate raditi odgovorno i strpljivo i rješavati probleme", dodao je. Na pitanje je li premijer one man band, kako je to rekla bivša ministrica Tramišak, Butković odgovara da - nije.

"Predsjednik Vlade uvijek i na svim sastancima i kod donošenja odluka konzultira nas, kao uže vodstvo stranke", rekao je Butković. Navodi i da, što se tiče njegova donošenja odluka, u svojem resoru ključne stvari dijeli s predsjednikom Vlade.

"Moram ga upoznati s time, on ima najveću odgovornost i sigurno da se kod nekih vrlo škakljivih, većih odluka konzultiram s njim i upoznam ga s time, ali kod nekih manjih odluka koje su u svakodnevnom djelokrugu ministra nema potrebe da ga time opterećujem", navodi Butković.

Kaže i kako može razumjeti ministricu Tramišak, koja se nije složila s odlukom o njezinoj smjeni. "No, mi smo svi dio stranke, došli smo da odemo, da tako kažem. Mi smo svi tu na određeno vrijeme i moramo voditi računa o tome da tražimo najbolje rješenje za Hrvatsku, što god radili", navodi.

Tramišak je tražila konkretan odgovor na pitanje što je napravila. Na pitanje reporterke je li njima premijer rekao koji je razlog njezine smjene, Butković navodi da se nitko od njih ne može ponašati kao izolirani otok.

"Svi smo mi ministri u Vladi. Radimo odgovoran posao, vodimo teške resore, međutim svatko od nas mora znati pripadati timu i dijeliti i dobro i zlo s drugim članicama i članovima Vlade", rekao je Butković.

O Tramišakinu istupu

"Zadnji istup bivše ministrice Tramišak nije bio političan. Predsjednik je to obrazložio - ako ne postoji povjerenje između suradnika, onda je razlaz najbolje rješenje. Sutra, da predsjednik Vlade kaže meni da je vrijeme za razlaz, ja bih to prihvatio", dodao je.

Na pitanje radi li se u pozadini o sukobu s Ivanom Anušićem, Butković navodi kako on na to ne gleda.

"Ivan je potpredsjednik stranke kao i ja, mi smo u isto vrijeme izabrani. On svoj posao radi vrlo dobro, poštujem ga. On je župan i radi velike stvari za Osječko-baranjsku županiju i za Slavoniju i tu mu Vlada itekako pomaže", rekao je Butković i dodao da nema trzavica, već je to tako u medijima percipirano.

"Ja sudjelujem na sastancima užeg Predsjedništva i Predsjedništva stranke. Kažemo što mislimo, ali nikakvih trzavica i sukoba na sastancima u HDZ-u nema", rekao je Butković.

A što se dogodilo da je Branko Bačić u zadnji tren postao ministar?

"Jučer su se vršile konzultacije i predsjednik Vlade je predložio i mi smo svi to prihvatili. Dogodilo se da čovjek koji ima iskustva i znanje, koji je te struke, preuzme odgovornost za najveći prioritet koji hrvatska Vlada trenutačno ima, a to je obnova", odgovorio je.

O Branku Bačiću

"Mislim da boljeg rješenja od Branka Bačića nema. On je svaki posao koji je radio dosad radio odgovorno i predano. Stručan je", rekao je i dodao da je bilo više kandidata za ministra graditeljstva te da se nije dogodio obrat u posljednji tren.

Koalicijskim je partnerima predstavljen drugi kandidat.

"Razgovaralo se ovih dana i o drugim kandidatima za mjesto ministra graditeljstva. Jučer poslijepodne obavljen je razgovor s Bačićem, on je to prihvatio i ja mislim da je to najbolje rješenje", kazao je Butković.

Komentirao je i novog ministra Šimu Erlića.

"Šime je dečko koji je radio dugo, kao i kolegica Tramišak, oni su radili sličan posao. Oboje su pripremali projekte i provodili projekte koji se financiraju iz EU fondova na županijskoj razini. Ja s njim imam vrlo korektan odnos, o njemu imam vrlo dobro mišljenje", kazao je Butković.

Na upit što će Vlada napraviti s trgovcima zbog cijena navodi kako se u Vladi još uvijek dogovaraju i da će u petak biti sve poznato.

"Ima nekoliko opcija, od zamrzavanja artikala i tako dalje, no ne bih išao u dubinu, još se uvijek raspravlja o tome", rekao je.

Pročitajte i ovo Paladina, Plenković i Tramišak ANALIZA ŽARKA PUHOVSKOG Dan pun obrata u Vladi: Zašto je otišla Tramišak i može li novi ministar ubrzati obnovu?

Naime, od 20 ministara koji su stajali uz Plenkovića 2016. ostalo ih je svega nekoliko - uz Butkovića su tu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar branitelja Tomo Medved.

Nakon posljednjih smjena, umjesto Paladine i Tramišak, novi ministri bit će Branko Bačić i Šime Erlić

Pročitajte i ovo Peđa Grbin STIŽU REAKCIJE Peđa Grbin o rekonstrukciji Vlade: "Ako žele pomoći Hrvatskoj, mogu napraviti samo jedno"

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene