Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon brojnih kritika

Ministar Medved "promijenio ploču" – Evo koliko će gradovi i općine morati izdvajati za braniteljske udruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zakon o braniteljima izazvao je brojne polemike. Posebno glasni bili su gradovi i općine zbog najave da bi za braniteljske udruge na godinu morali izdvajati i do 250 milijuna kuna.

Ministar Tomo Medved sad je promijenio ploču i točan postotak financiranja izbacio iz prijedloga Zakona.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Stigli na liječenje Ministar Medved o ozljedama ukrajinskih ranjenika: "Radi se o različitim eksplozivnim, prostrijelnim ozljedama, specifičnim za rat" Slika nije dostupna "Rekao sam sve što mislim" Medved odbio komentriati navode Vučića i Pupovca o ratnoj retorici novog Zakona o braniteljima

"Da je više novca, moglo bi biti i više aktivnosti, više događanja bi se moglo organizirati. To je izazvalo osmijeh na našim licima", kaže Stjepan Gudec, predsjednik zajednice HVIDRA-e zagrebačke županije.

No nije izazvalo osmijehe u općinama i gradovima. Jer po prijedlogu Zakona za braniteljske udruge morali bi izdvajati od 0,3 do 1 posto svog proračuna. To znači da bi na godinu trošili do 250 milijuna kuna. Predsjednik Udruga gradova tvrdi da je to nemoguća misija.

"Pojedini gradovi i općine neće imati dovoljno sredstava, a s druge strane za neke od gradova to bi bio financijski namet koji zapravo nema opravdanje u samom radu i programima. Sve programe koji su u našim udrugama iz Domovinskog rata kao takvi zadani se ostvaruju", ističe Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

Zbog brojnih kritika ministar Medved prijedlog će mijenjati. Lokalne samouprave i dalje će morati financirati braniteljske udruge, no sami će odlučiti s koliko novca. "U skladu s njihovim proračunom, u skladu s brojem udruga koje djeluju na tom području, u skladu s mogućnostima, ali s posebnim naglaskom u skladu s projektima koje će Udruge dostavljati", kaže ministar Medved.

U Hrvatskoj je 1350 braniteljskih Udruga. Da bi se trebalo točno znati čime se bave, slaže se i HVIDRA zagrebačke županije. "Svjesni smo i znamo da neke udruge dobiju novac i onda ih nenamjenski potroše, što nije u redu jer onda na osnovu tih udruga stradaju i druge udruge", kaže Gudec.

Od većeg financiranja udruga odustalo se, no neke stvari trebale bi se mijenjati.

Po novom zakonu registar branitelja neće biti javan. Vratit će se mjesečna novčana naknada za nezaposlene. Povećat će se korištenje broja nekretnina u državnom vlasništvu u kojima bi branitelji mogli živjeti. Omogućit će se raniji odlazak u mirovinu. Porezne olakšice isplaćivat će se poslodavcima koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja.

Novi prijedlog Zakona još se piše. Trebao bi stupiti na snagu početkom iduće godine.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene