Lovro Kuščević (Foto: Pixsell,Marko Prpić)
Lovro Kuščević (Foto: Pixsell,Marko Prpić) Foto: Pixsell,Marko Prpi?

HSS-ov zastupnik Davor Vlaović upitao je u utorak ministra uprave Lovru Kuščevića kakvu poruku šalje građanima ako više od deset godina vlastitu kuću u Nerežišću nije proveo u katastru i gruntovnici, nego se još uvijek vodi kao pašnjak.


U raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o sustavu državne uprave, Vlaović je pozdravio najavu njene digitalizacije, ali i naglasio da se, ako se želi uspostaviti efikasan sustav, mora još puno uložiti u geodetsku upravu, sređivanje katastra i gruntovnice.

Vezani članci Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže" SDP-ov Arsen Bauk u Sabor je donio nekoliko mandarina - 2 Arsen Bauk na saborsku klupu poslagao mandarine u sjećanje na Đorđa Balaševića

Neki mediji pišu da je ministar Kuščević uveo katastar u pokretu, a sam je u prekršaju, jer vlastitu kuću u Nerežišću nije proveo u katastru i gruntovnici, još uvijek se vodi kao pašnjak, izjavio je HSS-ov zastupnik pitajući ministra kakvu poruku šalje građanima ako od 2008., kad je dobio uporabnu dozvolu za tu kuću, to nije proveo u gruntovnici i katastru.

"Zaista sam to propustio. Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti. Dao sam zahtjev da se evidentiraju u katastru sve moje nekretnine", rekao je ministar Lovro Kuščević novinarima.

HSS se pita i zašto se sada kroz zakon pokušava provući zapošljavanje po volji ministra, nekadašnji revolving door, što je proglašeno neustavnim?

To nije dobro iz dva razloga, mlade ljude zapošljavate na određeno vrijeme, što znači da su im nikakve šanse za kredit za stan, automobil, osim toga, ako to pravo dajete ministru, zašto ga niste dali i drugima koji dolaze politički na funkcije, primjerice županima, pita Vlaović.

Deset godina u državnoj službi

Zakon je pseudo-reformski, on neće javnu upravu ni depolitizirati, ni decentralizirati, uzvraćaju SDP-ovi Saša Đujić i Damir Mateljan.

Ovo je zapravo politizacija državne uprave, jer pomoćnike ministara, koje ste ubacili unutra, sada pretvarate u državne službenike, poručuje Đujić vladajućima, odnosno HDZ-u.

Kako bi se u tom pogledu otklonile sve bojazni, Klub SDP-a predlaže da radom upravnih organizacija u sastavu ministarstva rukovode državni službenici koji su u državnoj službi proveli najmanje 10 godina.

Postupci njihovih imenovanja pokrenut će se nakon slijedećih parlamentranih izbora, istaknuo je Arsen Bauk (SDP).

Predloženim zakononom o sustavu državne uprave tu se upravu želi racionalizirati, depolitizirati, profesionalizirati i decentralizirati, zbog čega se planira ukinuti 20 tijela državne uprave odnosno smanjiti broja tijela državne uprave s 52 na 32, njihovi poslovi prijeći će na županije.

Upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljat će ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici. Na taj će se način smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i uštedu novca u državnom proračunu. Time se provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja, poručuje Ministarstvo uprave.