Članovi referendumske inicijative Narod odlučuje predaju potpise u Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Članovi referendumske inicijative Narod odlučuje predaju potpise u Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Građanska inicijativa Narod odlučuje upozorila je u petak u Osijeku kako se u provjeri referendumskih potpisa za promjenu izbornog zakona događa još jedna prijevara ministra uprave Lovre Kuščevića i tvrtke APIS, jer su se kriteriji za provjeru valjanosti potpisa naknadno promijenili


Koordinatorica inicijative Lidija Blagojević kazala je na konferenciji za novinare kako je 20. rujna, na početku procesa provjere, Ministarstvo uprave dostavilo obavijest da je prema ugovoru koji je 4. rujna zaključen s tvrtkom APIS kriterij za provjeru valjanosti potpisa bio taj da podaci u pojedinom retku potpisne liste ne smiju biti ispravljani, prekriženi ni nadopunjavani na način koji dovodi u sumnju vjerodostojnost potpisa.

Vezani članci Robert Podolnjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Most upozorava: Ministarstvo uništilo potpise prije nego što je Sabor donio odluku o (ne)raspisivanju referenduma Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma"

Smatra kako to znači da su u Ministarstvu na početku provjere valjanosti potpisa planirali priznati i one potpise koji su ispravljani ako time nije narušena njihova vjerodostojnost, ali da se 17. listopada kriterij promijenio nakon što su potpisi prebrojani, a ministar Kuščević shvatio da inicijativa ima dovoljno potpisa.

"Kriterij sada glasi da podaci u pojedinom retku potpisne liste ne smiju biti ispravljani, prekriženi ili nadopunjavani i sada se odjednom više ne priznaje nijedan potpis u kojem je bilo što ispravljano. Čak i ako čovjek slučajno pogriješi jednu brojku u svom OIB-u i sam ispravi pogrešku, taj potpis se više ne priznaje", istaknula je Blagojević.

Tvrdi kako je inicijativa prikupila preko 400 tisuća potpisa te da prema kriterijima provjere valjanosti, koji se mijenjaju tijekom provjere, ima 99,12 posto potrebnih potpisa za prvo pitanje te 97,98 posto potrebnih potpisa za drugo pitanje. Stoga je Vladu pozvala da posluša volju više od 400 tisuća građana i raspiše referendum.

Na upit o kritikama da su se u prikupljenim potpisima nalazili i podaci ljudi koji nisu dali potpis, a nalaze se na popisu, te imena mrtvih osoba, Blagojević je ustvrdila kako se takve stvari događaju u svakoj referendumskoj inicijativi, ali da se radi o sitnim postotcima, odnosno u ovom slučaju 0,2 posto. (Hina)