Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako prijedlog povećanja trošarina na alkohol i duhanske proizvode nije iskomuniciran s Ministarstvom financija.


Ministar financija Zdravko Marić uoči današnjeg sastanka užeg kabineta Vlade komentirao je mogućnost povećanje trošarina na alkohol i cigarete.

Vezani članci Košarica (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Uskoro skuplji alkohol, cigarete i neki sokovi: Proizvođači ne otkrivaju cijene, gospodarstvenici kritiziraju veće trošarine Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr) Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti

"Kad je riječ o tom prijedlogu, mi smo svoje rekli. Porezni sustav gledamo u smislu ukupnog poreznog rasterećenja, a ovakvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani niti s Ministarstvom financija niti u Vladi", kazao je Marić.

Na pitanje hoće li doći do povećanja trošarina na duhanske proizvode i alkohol, Marić je poručio kako o tome još nije donesena odluka.

"U trošarinskom sustavu doći će do određenih uskladbi, bilo s direktivama, bilo s pojednostavljivanjima za porezne obveznike. O visinama trošarina još ne govorim, to ćemo još vidjeti. Što se tiče detalja samih iznosa trošarina, to ćemo vidjeti kada bude išao cijeli paket ", rekao je Marić.

Ministar financija osvrnuo se i na otpis duga blokiranima te nagađanja kako gradovi, banke i telekomi neće slijediti primjer Vlade te otpisivati dugovanja građana.

"Mi ne možemo nikoga prisiliti da otpiše dugove. Država je otpisala dugove do 10.000 kuna. Na sve ostale vjerovnike na koje ne možemo utjecati, dajemo stimulativnu mjeru. No ni na koga ne možemo utjecati ili vršiti pritisak", rekao je Marić.