Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u brodogradnji

Marić: "Jamstva za nedovršene brodove ići će iz proračuna, ali to neće ugroziti javne financije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Zdravko Marić rekao je da će se jamstva Uljaniku za nedovršene brodove servisirati izravno iz državnog proračuna

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će se jamstva zbog nedovršenih brodova, koje brodogradilište Uljanik treba isporučiti do kraja godine, servisirati izravno iz državnog proračuna s najmanje 2,5 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 3 Prisegnut će krajem drugog tjedna Što čeka novog ministra financija Marka Primorca? Recesija, inflacija, kriza, rebalans, eurozona... "Ljestvica je vrlo visoko postavljena" Marko Primorac u studiju Dnevnika Nove TV MARKO PRIMORAC Budući ministar financija ranije je govorio da se zalaže za veće plaće: ''Rekao sam to i ministru Mariću''

Izrazio je i sumnju da će radnicima brodogradilišta tijekom današnjeg dana biti isplaćene plaće.

Komentirao je i jamstva Uljaniku koja će doći na naplatu te istaknuo kako je još prerano zaključivati hoće li proračun zbog, kako je rekao, "te jednokratne okolnosti", završiti u višku.

"Trendovi javnih financija za prvih devet mjeseci nastavili su pozitivne trendove od prve polovice godine, išli smo na dobrom tragu. Na sjednici Vlade početkom studenog predstavit ćemo rebalans proračuna koji bi, kao i lani, trebao pokazati suficit koji se neće trošiti, no tome sad moramo zbrojiti i okolnosti oko Uljanika. To stvara pritisak na proračun, ali neće u pitanje dovesti stabilnost javnih financija", rekao je ministar.

Horvat: Nadam se deblokadi računa, ali to nije rješenje

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u utorak kako se nada da će se račun 3. maja danas deblokirati no napomenuo je kako "to nije rješenje problema".

"Rješenje je siguran strateški partner kako bi brodogradilišta u Rijeci i u Puli doživjela kontinuitet. Potrebna je transformacija oko ugovaranja, izgradnje i prodaje brodova, jer sada radi jedan stai model. Ako ste meb već odlučili prozivati grobarom hrvatske brodogradnje,onda ću biti grobarom dosadašnjeg modela", rekao je ministar Horvat.

Rekao je kako stečaj 3. maja zazivaju oni koji ne žele njegovu filozofiju".

"Moja je želja da brodove u visokoj fazi gotovosti završimo, jer oni vrijede puno više od iznosa za koji su ugovoreni. Mi smo glasovanjem o kontinuitetu ove Uprave jasno rekli kakav je naš stav prema njima, a kada budemo znali što i kako, ova će Vlada inzistirati da ima članove u Upravi i da utječe na dovođenje kvalitetnih strateških partnera", poručio je Horvat.

Na pitanje novinara kakva je njegova poruka radnicima koji čekaju plaću za rujan, ministar je rekao kako su iskorišteni svi legitimni modeli da se radnicima isplate plaće.

"Jedini legitimni način je da se dođe do radničke blokade računa te da se onda oni naplate s tri minimalne plaće. Tu će onda i država uskočiti", rekao je ministar.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene