Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatra na požarištu

Gorjelo u Mravincima, dva vatrogasca zaprimljena u bolnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je obišao opožareno područje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i ustvrdio kako je prema preliminarnim procjenama šteta, bez izgorjelih šuma, 42,4 milijuna kuna.

Zbog požara koji su početkom tjedna poharali Dalmaciju, pogotovo splitsko područje, župan Blaženko Boban proglasio je elementarnu nepogodu.

Pročitajte i ovo Davor Božinović "On se žalio na buku" Splitski dogradonačelnik policiji prijavio HDZ-ov skup, Božinović kaže: "Besposlen pop i jariće krsti" Kanader novi prototip aviona Hrvatska kupuje dva nova kanadera za 105 milijuna eura, ali nas to neće koštati ni centa

Na twitter profilu ministra objavljena je i informacija kako je prema preliminarnoj procjeni šteta 42,4 milijuna kuna, i to bez izgorjelih šuma. U požarima na području Splitsko-dalmatinske županije izgorjelo je oko 4500 hektara površine. 

Prema preliminarnom izvješću PU splitsko-dalmatinske koje je ministar Božinović prezentirao na sjednici Vlade u četvrtak u potpunosti su izgorjele tri stambene kuće, djelomično 33 te starih i nenaseljenih 13. Također, 18 automobila u potpunosti je izgorjelo, četiri djelomično kao i četiri teretna automobila. Stradalo je 11 maslinika i dva plastenika.

Svi koji su u požaru pretrpjeli štetu, prijaviti je mogu u roku od osam dana od elementarne nepogode, i to gradskom ili općinskom povjerenstvu. Dio novca bit će povučen iz fondova Europske unije.

"Nama je sada najvažnije prikupiti informacije o štetama koje su nastale. Promptno ćemo reagirati i do kraja ove godine dati sve od sebe da se šteta namiri i sredstva isplate iz EU fondova", kazala je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Štete koje su nastale požarom od početka tjedna, moći će se sufinancirati do 95 posto.
Najprije će se čekati kraj procjene šteta, a onda će vlada, kaže Žalac, odlučiti kako i na koji način potrošiti dostupna sredstva.

Na upravljanje katastrofama, Hrvatska na raspolaganju ima 215 milijuna eura. A koristiti može i europski fond solidarnosti.

Ministar Davor Božinović, koji je i u vrijeme požara bio u Dalmaciji, danas je ponovno obišao opožarena područja te jedinicu specijalne-interventne policijije u Mravincima.

Istraga o požaru u Splitu još se radi, a ministar je danas potvrdio da je u okolici Benkovca, uhićena piromanka. Za potrebe istrage o požarima čak je formirana i posebna skupina kriminalista.

Gorjelo u Mravincima, dva vatrogasca zaprimljena u bolnicu

U prvim satima popodneva vatrogasci su ugasili ponovno aktiviran požar na zapadnom dijelu požarišta, između Mravinaca i Lukoil benzinske crpke, koji je početkom tjedna zahvatio šire splitsko područje, a dvojici vatrogasaca je zbog udisanja veće količine dima pomoć pružena u splitskoj bolnici, doznaje se splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Vatrogasci su na teren pozvani u 12.20 sati, a vatru su već lokalizirali u 13.30 sati.

"To je požar koji se već danima kontrolira i sanira. Izgorjelo je oko pet tisuća kvadrata niskog raslinja, trave i makije.

Dvojica vatrogasca iz Vranjica su zbog udisanja veće količine dima prilikom intervencije zadobili lakše tjelesne ozljede, te im se pomoć pruža u splitskoj bolnici", kazao je za Hinu dežurni operativac JVP- a.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene