Obavijesti Pretražite Navigacija
oglasio se i ministar

Policijski sindikat nakon napada u Splitu: "Hitno nam trebaju elektrošokeri i taseri!"

Aktualno Galerija Električni taser (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL) Električni taser (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL) Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL Davor Božinović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Davor Božinović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL +0 Električni taser (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL) Galerija 1/3 >>
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je napad na policajce koji se tijekom noći dogodio u Splitu.

"Policajci su radili svoj posao i to je još jedan od pokazatelja koliko je to zahtjevan i težak posao. Svi policajci koji su jučer djelovali u Splitu su u dobrom stanju i psihički i fizički", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, komentirajući napad koji se tijekom noći dogodio u Splitu.

Pročitajte i ovo Govor Andreja Plenkovića na svečanoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Dan županije Plenković održao govor u Splitu: "Grad će za razvoj dobiti 55 milijuna eura" Ilustracija borio se i za rampu Vojni invalid Ivo umro je zarobljen u stanu, na zidu našli jezivu poruku

Policija je nakon dojave o pokušaju provale u kiosk na djelu zatekla dvojicu provalnika koji su se dali u bijeg. Kada su jednog od njih sustigli, on ih je napao nožem pri čemu su ozlijeđena četiri policajca, od kojih jedan teže. Napadača su na kraju obuzdali ranivši ga metkom u nogu.

"Nećemo dopustiti da se hrvatske policajce napada u obnašanju njihove dužnosti", rekao je Božinović.

Sindikat policije Hrvatske: "Mora se izmijeniti zakon"

O tom slučaju se oglasio i Sindikat policije Hrvatske koji upozorava na važnost izmjena zakonskih odredbi o uporabi vatrenog oružja i uvođenja elektrošokera i tasera kao osnovne policijske opreme.

Električni taser (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL) Električni taser (Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL) Foto: Aaron Chown/Press Association/PIXSELL

"Nažalost, ovakvi događaji još jednom ukazuju koliko je težak i opasan posao koji svakodnevno obavljaju policijski službenici u teškim okolnostima nedovoljnog broja djelatnika, loše opremljenosti, zakonske nezaštićenosti i niskih primanja", kaže se u priopćenju SPH-a.

Dodaju da je Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima iz 2009. godine dotadašnja granica za uporabu vatrenog oružja protiv osobe zatečene u izvršenju kaznenog djela (ili uhićenja) za koje se može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina povišena je na deset godina".

"Od tada smo u više navrata ukazivali kako je navedena odredba neodrživa u praksi jer je primjenjiva samo na nekoliko kaznenih djela i to teškog ubojstva (kada policijski službenik u trenutku mora procijeniti da li se radi o "običnom" ili teškom ubojstvu), genocida, terorizma, napada na zrakoplov, brod ili nepokretnu platformu i teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Dodatni apsurd je da je kod kaznenih djela terorizma, napada na zrakoplov, brod ili nepokretnu platformu kazna od najmanje deset godina zapriječena samo u slučaju nastupa smrti jedne ili više osoba, a kod teških kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kazna od najmanje deset godina zapriječena je samo u slučaju nastupa smrti djeteta.

Kod slučaja teškog ubojstva, s druge strane, policijskim službenicima je situacija dodatno otežana jer u trenutku uporabe vatrenog oružja moraju znati da li je osoba ubijena na okrutan ili podmukao način bila osobito ranjiva zbog dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje, bila bliska osoba ubojice koji ju je ranije zlostavljao, ubijena iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili drugih niskih pobuda, ubijena radi počinjenja ili prikrivanja drugog kaznenog djela ili ubijena službena osoba u vezi s njezinim obavljanjem službene dužnosti. Dok policijski službenik to mora prosuditi u milisekundi, sudska tijela o ocjeni da li se radi o ubojstvu ili teškom ubojstvu često odlučuju godinama.

Zbog toga, koliko god zvučalo čudno, jasno je kako bi tek nakon nastupanja okolnosti iz stavka 1. i 2. članka 91. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (u nužnoj obrani ili u krajnjoj nuždi) policijski službenik mogao uporabiti vatreno oružje.

Stoga ponavljamo zahtjev za izmjenom navedene odredbe Zakona o policijskim poslovima i ovlastima smanjenjem granice za zakonitu uporabu vatrenog oružja na kaznena djela za koja je zapriječena kazna od najmanje pet godina zatvora.

Alternativa je (a možda i bolje rješenje) da se u Zakonu jasno propišu kaznena djela kod kojih policijski službenik može uporabiti vatreno oružje ako na drugačiji način ne može uhititi ili spriječiti u bijegu osobu zatečenu u počinjenju kaznenog djela.

Na kraju, zahtijevamo da se u najkraćem roku izmjeni Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i u dijelu da se omogući opremanje svih policijskih službenika s elektrošokerima i električnim taserima. Možda bi u ovom konkretnom slučaju uporabom tasera bilo spriječeno ozljeđivanje četiri policijska službenika, a i samog počinitelja napada", kaže se u priopćenju SPH-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene