Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon postao političko pitanje

Milinović tvrdi - Zakon o umjetnoj oplodnji je uspješan, oproba poručuje - ukinut ćemo ga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno dvije godine donesen je takozvani Milinovićev Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je postao prvorazredno političko pitanje. Kontroverzan, konzervativan i neustavan - kažu građani i oporba, a ministar Darko Milinović tvrdi - uspješan. Dvije godine poslije ministar tvrdi - imam rezultate, a SDP najavljuje - kada dođemo na vlast prvo ćemo ukinuti taj zakon.

Dvije godine Milinovićevog zakona otežale su živote mnogih od 15 posto građana koji se bore s neplodnošću.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen"

'Godine u ovim našim problemima idu ekstra brzo - sa svakim ciklusom reproduktivna situacija je sve lošija, dobivanje jajnih stanica sve teže. Ljudima prolaze godine, a šanse su im bitno smanjene', kaže Antonija Klempara iz Inicijative osoba koje se bore s neplodnošću.

Ministar zdravstva brani zakon i tvrdi - nakon dvije godine ima i rezultate koji pokazuju da je uspješan. 'Nakon donošenja ovog zakona u Hrvatskoj je rođeno 20 posto više djece ili 1.019 djece. Znači 170 djece više nego po starom zakonu', naglasio je Milinović.

Hrvatska, tvrdi ministar, takvim parovima daje i više od drugih zemalja. 'Mi plaćamo i postupak oplodnje i kod žena starijih od 40 godina'.

Ministrovim visokim brojkama parovi ne vjeruju. A ne vjeruje mu ni oporba koja će ako pobijedi na izborima - Milinovićev zakon ukinuti.

'Jedan od prvih zakonskih prijedloga u Saboru bit će novi zakon o MPO gdje ćemo omogućiti građanima Hrvatske, kojima ta metoda treba, da je ostvare u Hrvatskoj', najavio je SDP-ovac Mirando Mrsić.

Milinovićev zakon, tvrde kritičari, mnoge parove tjera da po dječji osmijeh odlaze u inozemstvo gdje plaćaju skupe postupke. 'Oko 2.500 eura, ovisi od para do para', istaknula je Atonija Klempara te dodaje kako nakon tri godine postupaka i borbe kako bi suprug i ona postali roditelji samo želi da drugi parovi ne prolaze taj bolan put do roditeljstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene