Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaostala tehnologija

Mijenjat ću, neću mijenjati ... ipak ću promijeniti zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država planira u dodatnu edukaciju liječnika i provedbu Zakona o umjetnoj oplodnji uložiti dodatnih milijun kuna iz proračuna.

Ministar zdravstva Darko Milinović na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako Hrvatska nije pratila trendove u humanoj reprodukciji tijekom proteklih godina te da je ulaganje u tehnologiju i edukaciju unutar sustava potrebno ako se želi podignuti broj trudnoća. Milinović je izjavio da se razgovara o promjenama dijelova Zakona o medicinskoj oplodnji kako bi se na najmanju moguću mjeru svelo administriranje te parovi što manje čekali na postupak medicinski potpomognute oplodnje.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> Milinović: Nema nikakvih novosti vezanih za zakon o oplodnji

>> Kosor mijenja Milinovićev Zakon o umjetnoj oplodnji

>> Kosor SDP-u: Gle, tko mi to govori!

'Razgovaram i s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i kad sve promjene budu usuglašene o njima ćemo pravodobno izvijestiti javnost', rekao je Milinović te dodao kako je o promjenama dijela zakona danas razgovarao i s predstavnicima struke, a promjene će, kako je rekao, trebati usuglasiti i unutar vlastite stranke te s koalicijskim partnerima. Milinović se danas sastao s ravnateljima bolnica te pročelnicima zavoda i odjela za humanu reprodukciju gdje se obavlja medicinska oplodnja kako bi raspravio neka stručna pitanja vezana uz primjenu zakona.

I bilo kakav zakon o humanoj reprodukciji bolji je od nikakvog. 'Ne idite u inozemstvo, naše klinike su sposobne'

Dogovoren je i novi način plaćanja postupaka medicinske oplodnje koji će biti izdvojeni iz bolničkih proračuna te će od 1. siječnja iduće godine ići na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 'Što će se i kako plaćati, te koje su potrebe u obnavljanju opreme kako bi se zadovoljile tehnološke potrebe odredit će struka u roku od tri mjeseca', rekao je Milinović. Dodao je da su u suradnji s Hrvatskim društvom za humanu reprodukciju završena sva četiri pravilnika (o licenciranju, prijavljivanju nuspojava, darivanju jajnih stanica i registru) koji će u petak biti upućeni u službenu objavu.

Milinović je još jednom pozvao parove s problemom neplodnosti da ne idu u inozemstvo jer su domaće klinike za humanu reprodukciju spremne ostvariti rezultate koji se od njih očekuju. Pozvao je i parove čiji se zameci nalaze među 11.000 zamrznutih zametaka u klinikama, da ih iskoriste radi dobivanja još djece, te im poručio da će se postojeći zamrznuti zameci i dalje čuvati te da neće biti njihova uništavanja.

Javnost će o promjenama Zakona biti pravodobno obaviještena Nekoć osmi, danas tehnološki zaostali

Na konferenciji se novinarima obratio i Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, istaknuvši kako je Hrvatska nekoć bila osma u svijetu po umjetnoj oplodnji, no kako je naš zdravstveni sustav prerasla svjetska tehnologija i trendovi u svijetu, naglasio je i nužnost daljnjeg ulaganja u njegovo poboljšanje. Ocijenio je kako je svaki zakon koji uređuje pitanje humane reprodukcije bolji nego pravni 'vakum' jer će stvoriti sigurnost kod pacijentica. Šimunić pritom ističe da je u posljednjih 20-ak godina sudjelovao u izradi četiri zakona od kojih se niti jedan nije uspjelo donijeti.

'Medicinska oplodnja mora biti strogo kontrolirana i to je doprinos ovog zakona i pravilnika u čijoj je izradi struka zdušno sudjelovala', kaže Šimunić. Ističe kako je 100-tinjak članova Hrvatskog društva za humanu reprodukciju svjesno da će trebati usavršiti postupak vitrifikacije jajnih stanica te poručuje kako parovi zbog toga neće biti zakinuti, da se ne trebaju bojati neuspjeha i odlaziti u inozemne centre. Inače, medicinska oplodnja se, kako je istaknuto, normalno nastavlja i svi parovi, koji su dobili termin do 31. srpnja, neće morati prolaziti postupak dokazivanja bračnog statusa i ostalu proceduru koju predviđa zakon. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene