Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat oko umjetne oplodnje

Kosor SDP-u: Gle, tko mi to govori!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je danas u izjavi za medije ispred Banskih dvora da će do kraja današnjeg dana biti gotove analize vezane uz prijedlog INA-e te da sutra može očekivati vladin odgovor na taj prijedlog.

Upitana hoće li se objaviti ugovor potpisan s MOL-om, premijerka Kosor kazala je kako osobno nema nikakvog razloga biti protiv toga da se taj ugovor objavi. 'O tome ću razgovarati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem već ovih dana, jer ima nekoliko pitanja oko kojih moramo razgovarati', istaknula je dodavši kako nema ni jednog jedinog razloga da se ne dogovore da se taj ugovor objavi.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Na vrijeme od šest mjeseci Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev

'Gle, tko mi to govori', rekla je premijerka Kosor upitana što misli o današnjim reakcijama SDP-a na Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji te na stav te stranke kako je (Kosor) 'pala na ispitu', jer je čitavu svoju karijeru zasnivala na borbi za veći broj djece u Hrvatskoj. Napomenula je kako joj je katkad na tu temu smiješno slušati kritike iz SDP-a, jer je ta stranka, kad je bila na vlasti, smanjila sve što se dalo smanjit što se tiče rodilja i djece.

>> 'Jedina smo zemlja u kojoj se ne može liječiti neplodnost'

'Za razliku od njih koji su smanjili i rodiljne naknade i druge naknade koje su mogle utjecati na pronatalitetnu politiku, ova vlada i u najtežim vremenima krize ni u jednom rebalansu nije ni taknula oko četiri milijarde kuna za doplatak za djecu', kazala je. Dodala je da je u njihovom mandatu više od oko 60 tisuća djece obuhvaćeno doplatkom za djecu, nego u vrijeme SDP-a te da se znatna sredstva izdvajaju i za rodiljne naknade.

'Ne polažem ispit pred SDP-om nego pred biračima'

Istaknula je da je SDP, smanjujući prava roditeljima i mladim obiteljima, Hrvatsku 2003. godine doveo 'na dno dna' što se tiče populacijske politike. 'Tada je rođeno oko 39 tisuća djece i to je bio najgori rezultat otkako se bilježi u Hrvatskoj', kazala je. Naglasila je kako rezultati prošle godine pokazuju da je taj trend zaustavljen te se dogodio 'bum' rađanja djece što je rezultat pronatalitetne politike HDZ-ove vlade. 'Što se tiče polaganja 'ispita', pred njima nisam polagala ispit, već ispit polažem pred hrvatskim biračima, narodom i svim građanima RH i mi ćemo tim trendom i nastaviti', rekla je Kosor.

Osvrćući se na sam zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, Kosor je kazala da taj zakon u jednom dijelu treba promjeniti te da o tome razgovara s resornim ministrom. 'Smatram da zakon treba pratiti i uskladiti s drugim zakonima', rekla je istaknuvši kako se to odnosi na obiteljski zakon, zakon o ravnopravnosti spolova te zakon o suzbijanju diskriminacije.

Bebić: Medak je zaposlen na inicijativu sindikata, ne moju

Na napise o smijenjenom šefu u HŽ-u Ivici Medaku, koji mu je prije tri godine uputio pismo, Bebić je kazao kako je Medak u HŽ-u zaposlen na inicijativu sindikata, a ne na njegovu. U vezi napisa u jednom dnevnom listu vezane uz luksuzni stan u elitnoj zagrebačkoj ulici Ružičnjak, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić rekao je kako je na uvid dao sve dokumente. (Hina)

Tko je po Vama više unazadio hrvatski natalitet?

  • HDZ
  • SDP
  • Podjenako
  • Niti jedni nisu unazadili
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene