Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je sudjelovao na Liderovu klubu izvoznika u Humu na Sutli.


U obraćanju se dotaknuo nekoliko tema vezanih za izvoz i gospodarstvo te spomenuo i Inu.

Vezani članci Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović - 2 Milanović iz New Yorka: "Ozbiljnije se stvari događaju kod kuće, u regiji." Nastavljaju se reakcije na njegov poziv Kolindi Grabar-Kitarović Zoran Milanović i Stevo Pendarovski održali konferenciju za medije Milanović: "Mađarsku danas ne bi pustili ni na briselski aerodrom"

Rekao je kako Hrvatskoj novac za Inu „nitko iz EU-a neće dati na lijepe oči“ te dodao da je pitanje treba li Ina Hrvatskoj političko i na njega neće odgovoriti. O Ini je govorio i nakon kluba te kazao kako Rosnjeftu ni bilo kojoj drugoj velikoj naftnoj kompaniji „nije na kraj pameti da sada kupuje Inu“.

„To je ono što ja mislim da znam. Ako se sisačka rafinerija uz pomoć izdašnih EU fondova pretvori u pogon za proizvodnju biogoriva, to je super. Dok god hrvatski pogoni za preradu nafte rade, to je u redu."

Upitan o Zakonu o financiranju političkih stranaka, treba li ga mijenjati, Milanović je odgovorio da treba.

„Troškovi kampanje, što se kod nas tako naziva, su lakrdija. Troši se cijelo vrijeme, a ne samo posljednjih 20 dana. Zakon treba promijeniti pod hitno, troškovi su puno veći od onih koji se na kraju deklariraju. Treba ih kontrolirati i gledati odakle su došli, naročito kad je riječ o izborima za hrvatski parlament“, rekao je.

Komentirao je izjavu Branka Bačića, koji je rekao kako bi Milanović, da je premijer, sigurno otišao na godišnji odmor nakon izbora.

„Išao bih roniti s onim satom od 5000 dolara koji je on dobio na poklon od direktora ACI-ja 2012. godine. Pa dao svom prijatelju jer on ne roni, ne? I ne zna engleski pa nije znao pročitati koliko je sati. Ne mora me voljeti ni poštovati, neka priča što god hoće, ali neka ne priča besmislice“, komentirao je.

Kazao je da misli da neće biti potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora te da će zastupnici nakon konstituiranja Sabora normalno raditi.

„Ja ne bih išao na godišnji. Ostao bi preneražen da formiraju vladu pa odu na godišnji, koja bi si vlast to dopustila, da počne mandat na taj način“, rekao je predsjednik.

Osvrnuo se i na provokaciju iz Mađarske.

„Iz Mađarske stalno stižu neke kuknjave oko teritorija i kako su zakinuti. Te su priče jadne. Tak' se ne grade odnosi sa susjedima. To samo rade Orban i njegova ekipica koja drma Mađarskom 100 posto. Nitko drugi u EU-u to ne radi“, zaključio je Milanović.