Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"bez pretjeranog oduševljenja, molim"

Milanović: "Hrvatska nije dovoljno napredovala u 10 godina članstva u EU"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je u povodu Dana Šibensko-kninske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a u obraćanju se osvrnuo na deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji izjavivši da RH nije nije dovoljno napredovala.

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u šibenskom HNK-u, Zoran Milanović je rekao kako je došlo vrijeme da "prestanemo idealizirati i idolizirati Europsku uniju".

"Moja bilanca prvih deset godina Hrvatske u EU je - bez pretjeranog oduševljenja, molim", kazao je predsjednik RH, u svom osvrtu na skoru desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Dodao je da EU nije ispunjenje "svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja", da je ono za što se hrvatski narod trebao boriti, a to je Hrvatska, ispunjeno.

Milanović je također rekao kako mehanizmi odlučivanja EU nisu demokratski, da je sustav političke odgovornosti manji nego u Hrvatskoj i da o pitanjima mira i rata odlučuju ljudi koji za to nisu birani, dok se za mišljenje naroda ne pita.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Neslaganje s HUP-om Poslodavci traže porezno rasterećenje, Milanović protiv: "Pa ne može biti niža stopa poreza od toga..."

Pročitajte i ovo Poplava u Galdovu borba s vodom Čeka se vodeni val: Milanović obilazi poplavljenu Baniju, pratite izjavu iz Petrinje

"To su ozbiljne stvari koje se prelamaju ili se mogu prelamati u nekoj slijedećoj krizi na naše vitalne nacionalne interese i zato apeliram stalno da se u vođenju državnih poslova, materijalnih interesa, statusa svog naroda, svog naroda u BiH, ponašate uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka", rekao je okupljenima na svečanoj sjednici Milanović.

"Prestanimo s iluzijama", dodao je, "živimo u kompliciranom i nepravednom svijetu u kojem nas se za krupne odluke ne pita, važno je da sačuvamo samopoštovanje".

Milanović je poručio da je Hrvatska previše ovisna o "ključnoj stvari, a to je svjetski, europski mir".

Ustvrdio je i kako je Hrvatska najslabija po korištenju europskog novca i kojeg trebamo iskoristiti što više.

Šibensko - kninskom županu Marku Jeliću i prisutnim predstavnicima županije Milanović je poručio da se bore za svoje interese.

"I da ovo što imate da očuvate, nadogradite, da međusobno budete tolerantni i da se tragovi rata koji još rasturaju regiju, u glavi izbrišu koliko je moguće. Jer kamo god da krenete spotaknete se i zapnete na figurativne kosture na nešto što se dogodilo '91. ili '42.. Razumijem i suosjećam sa žrtvama svih sistema, ali vrijeme je da se podvuče crta", kazao je Milanović.

Okupljenima u šibenskom HNK-u obratio se i predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina, rekavši da se u zadnjih godinu dana učinilo mnogo čime je zadovoljan jer su uspjeli osigurati mirnu i stabilnu vlast.

"Donijeli smo u dvije godine preko 350 podzakonskih akata, zaključaka nužnih za funkcioniranje Županije. Jesmo li dobro radili, mislim da jesmo", poručio je Petrina, dodajući da su u ocijeni kvalitete rada ipak najmjerodavniji glasači koji će svoje zadovoljstvo iskazati na izborima za dvije godine.

Župan Marko Jelić je rekao da se u županiji vidi pomak na bolje.

"Mislim da možemo, ako ćemo biti zajedno i ako ćemo raditi kako treba, doseći velike razine", kazao je Jelić, aludirajući na projekte koje Županija radi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, dodavši da moraju iskoristiti sav europski novac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene