Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac razgovarala s predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalinecom.

Galerija


Danas je počelo mirenje sindikata i Vlade. Podsjetimo, Vlada im nudi 3-postotno povećanje plaće, što djelatnici smatraju poniženjem. Mirenje će se nastaviti u ponedjeljak. Reporterka
Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac kazala je kako će neki sigurno ići u štrajk, barem kada je o obrazovanju riječ: "Iz sindikata Preporod kazali su kako su oni svoje mirenje završili, i to neuspješno, te da su time stečeni uvjeti da oni u srijedu mogu krenuti u štrajk. Osam sindikata još uvijek pregovara, a mirenje će se nastaviti u ponedjeljak".

Vezani članci Branimir Mihalinec i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati ne misle odustati od traženih 6 posto povišice: "Nismo se došli cjenkati, najava štrajka bit će u ladici dok razgovori ne završe" Anica Prašnjak (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica sindikata medicinskih sestara: "Situacija je dramatična. Različite bolesti se prehodaju, kolegice rađaju malformiranu djecu"

O ovoj je temi reporterka Štrbac razgovarala s predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalinecom.

Na pitanje zašto su odlučili danas ne završiti mirenje, već se sve pomaknulo za ponedjeljak, Mihalinec odgovara kako je "sam proces mirenja zatvoren za javnost i pravilo je da se detalji ne iznose van. Jedino što mogu reći jest da je u procesu mirenja danas na sastanku Vlada, nakon iznošenja argumenata, predložila još jedan sastanak mirenja, koji će se održati u ponedjeljak u 10 sati".

22.11.2018.
Barbara Štrbac razgovara s predsjednikom NSZZSH-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Upitan znači li to da je Vlada ipak nešto ponudila, jer zbog čega bi nastavljali sastanak ako im baš ništa novog neće ponuditi, Mihalinec odgovara: "Mislim da je danas izneseno dovoljno argumenata te da ima dovoljno vremena da se o njima raspravi, tako da će Vlada u ponedjeljak izreći svoj konačni stav".

Na pitanje da jedan sindikat, koji djeluje samostalno, ide u štrajk te kako je malo vjerojatno da bi Vlada njima rekla da nema novca za povećanje plaća, a ostalima da ima, Mihalinec kaže: "Mislim da se radi o osam relevantnih sindikata koji pokrivaju više od sto tisuća članova, Republika Hrvatska zna s kim treba taj posao i zaključiti".

Upitan pripremaju li oni i dalje štrajk, Mihalinec kaže: "Apsolutno, upravo je sada završio sastanak više od 200 povjerenika sindikata javnih službi s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ljudi su upoznati sa svim detaljima štrajka. Zasad ćemo reći da će štrajk biti prema predviđenom rasporedu, prvi 28. studenoga, drugi štrajk 4. prosinca te treći štrajk 13. prosinca. Svaki štrajk će biti drugačijeg obima i na drugačiji će način biti proveden. Poslodavci će obavijest o tome dobiti na vrijeme, u zakonsko vrijeme - 24 sata ranije, tako da bi mogao organizrati one poslove koji se za vrijeme štrajka moraju odvijati". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr