Marko Pavić (Foto: Pixsell, Davor Višnjić)
Marko Pavić (Foto: Pixsell, Davor Višnjić)

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak je ocijenio "legitimnom opcijom" najavljeni štrajk sindikata državnih i javnih službi, koji traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, ali, naglasio je, Vladin prijedlog povećanja plaća za 3 posto maksimalan je iznos unutar proračunskih mogućnosti.


Odgovarajući na novinarska pitanja nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt "Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat“, Pavić je podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za 6 posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna. Osim toga, istaknuo je, riješen je i prijevoz, koji je koštao 140 milijuna kuna više nego lani, a božićnice i regres iznose još pola milijarde kuna.

Vezani članci Potpisana “Dunavska povelja za mlade talente” Potpisana Dunavska povelja za mlade talente: "Studentima se osigurava konkretna praksa radi kompetentnosti na tržištu rada" Ministar Marko Pavić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Ministar Pavić o drastičnom povećanju upisnih kvota na ekonomiji: "To je na autonomiji sveučilišta"

"Za sljedeću godinu, s tri posto povećanja plaće predvidjeli smo dodatnih milijardu kuna više u odnosu na ovu godinu. Prema tome, unutar proračunskih mogućnosti ponudili smo maksimum. No u srijedu ćemo ponovno sjesti kao pregovarački timovi, a u četvrtak održati mirenje i vjerujem da ćemo u dijalogu nastaviti zajednički surađivati", kaže Pavić.

Poručio je da je štrajk legitiman, ali Vlada koja upravlja proračunom dala je maksimalnu ponudu koja je u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu. U pogledu nezadovoljstva sindikata mirovinskom reformom, podsjetio je da je Vlada na njihov prijedlog ublažila odredbu o odlasku u mirovinu sa 67 godina života te će se s njezinom primjenom početi od 2033. godine, a ne od 2031. godine, kao što je bio prvotni prijedlog.

Najavio je da će Vlada za drugo čitanje u Hrvatskome saboru prijedlog zakona dodatno ublažiti penalizaciju ranijeg odlaska u mirovinu. To je, ističe, bio drugi glavni zahtjev sindikata, koje je ponovno pozvao na razgovore prije nego što se konačni prijedlog zakona uputi u saborsku proceduru. (Hina)