Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić Tadiću: 'Hrvatskoj je rat bio nametnut'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u službenom posjetu Mongoliji, komentirao je izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da bi se Hrvatska trebala ispričati za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda u akciji Oluja.

Mesić je rekao da bi Tadić kada govori o Oluji morao voditi računa o tome da je pobuna srbijanskih građana u Hrvatskoj bila inicirana iz Beograda odakle su dolazili dobrovoljci i tenkovi okićeni cvijećem, te o tome da je Hrvatskoj rat bio nametnut.

Pročitajte i ovo Bugojno Bugojno Dvojac koji je optužen za strašne zločine nad Hrvatima izveden pred sud: “Nismo krivi“ Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine Velika količina dokaza Podignuta optužnica za zvjerstva nad Hrvatima: Za pokretanje postupka trebalo je više od 30 godina

'Svima kojima su pripadnici mog naroda nanijeli zlo ja sam se ispričao. Kao predsjednik Republike Hrvatske to sam morao učiniti i učinio sam. Čudim se što savjetnici gospodina Tadića na tu činjenicu nisu upozorili jer ako on ne prati ono što ja govorim, prate njegovi savjetnici', istaknuo je Mesić. 

>> Tadić: Očekujem od RH ispriku za zločine nad pripadnicima mog naroda

Tadić je izjavio da srpski narod godišnjicu akcije Oluja oplakuje kao dan velike tuge i nesreće, te da očekuje od Hrvatske ispriku.

'Dobro je poznato da sam uputio ispriku svim narodima za zločine koje su počinili pripadnici moga naroda. Nisam čuo riječ isprike predstavnika drugih država za zločine koji su učinjeni nad pripadnicima srpskog naroda', kazao je Tadić.

Srbijanski predsjednik je rekao da je u Oluji ubijeno ili nestalo oko 1.600 Srba, a iz Hrvatske protjerano je njih oko 250 tisuća.

Sanader: 'Srbija probleme neće riješiti usmjeravanjem pozornosti na Hrvatsku'

Srbija ima puno problema no neće ih riješiti tako da usmjerava pozornost s internih problema na Hrvatsku, izjavio je predsjednik Vlade RH Ivo Sanader komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o akciji Oluja u kojoj je kazao kako očekuje od Hrvatske "ispriku za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda".

"Srbija ima puno problema i želim im da svoje probleme riješe, ali definitivno ih neće riješiti tako da usmjeravaju pozornost s internih problema na Hrvatsku" izjavio je premijer Ivo Sanader na današnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

"On govori o tome da se netko treba ispričati za zločine i nečasna djela nakon Oluje. Prvo ćemo proslaviti Oluju i ne možemo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i velike hrvatske pobjede govoriti o tome već nakon Oluje", kazao je premijer Sanader.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u nedjelju da srpski narod godišnjicu akcije "Oluja", u kojoj je ubijeno i nestalo blizu 2.000 ljudi, oplakuje kao dan velike tuge i nesreće, te da očekuje od Hrvatske ispriku za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda.

Zatražio je od hrvatskih vlasti da ispitaju zločine počinjene za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine, kao i da se intenzivira i ubrza potraga za nestalima u toj akciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene