Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić primio predstavnike medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić je na današnjem primanju u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana za predstavnike medija istaknuo kako su osnovni postulati novinarstva, koje je podložno sudu javnosti, istinitost, objektivnost i relevantnost informacije.

"Moj je i vaš posao da služimo građanima i podložan je sudu javnosti", rekao je Mesić i naglasio kako javnost mora biti pravodobno i istinito informirana.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Odgovornost novinara prema javnosti i profesiji je ključna, dodao je Mesić i upozorio kako ni novinarstvo nije odvojeno od vanjskih utjecaja, odnosno od mana i vrlina društva kojemu pripada.

"Nažalost, i danas ima i loših, negativnih primjera - od širenja
govora mržnje do, metaforički, presude i prije suda, prije nego se čulo sve strane u postupku", upozorio je.

Krivnja nije samo na novinarima, dodao je, jer postoje tendencije skrivanja informacija i manipulacije, posebice u politici, odnosno novinarstvo se suočava s utjecajem političkih, gospodarskih i vlasničkih lobija.

"No, smatram kako je novinarstvo jedno od ključnih profesija koje je zadatak i obveza biti pokretač tog istog društva", naglasio je Mesić i istaknuo kako je posebno prisutan i problem žutila, pa se sve manje vidi granica između tabloida i ozbiljnih novina.

Sve se češće događa da detaljne, stručne analize i komentare, a koji zanimaju mnoge čitatelje, nalazimo tek u drugoj polovici novina i na kraju informativnih emisija, nakon tračeva i crne kronike, kazao je Predsjednik.

Ukazavši, uz informativnu, i na obrazovnu funkciju, Mesić je ustvrdio kao će nju nemoguće biti ispuniti ako će se objavljivati samo trivijalne informacije.

Istraživanja su pokazala, rekao je, da se mediji okreću
komercijalizaciji i prihode ostvaruju kroz sve veće oglašavanje, a isto tako "ta istraživanja pokazuju kako mediji moraju voditi računa da im profit ne uništi sam proizvod".

Predsjednik Mesić u svom je govoru dao punu podršku Hrvatskome novinarskom društvu (HND) u traženju hitne arbitraže "kako bi konačno počeli pregovori s vlasnicima medija o statutima medija, što su vlasnici medija dužni učiniti po zakonu".

Predsjednik HND-a Zdenko Duka u svom je obraćanju ocijenio kako je osjećaj većine novinara da "nisu slobodniji, već nalikuju birokratima od kojih se traži poslušnost poslodavcima" te "konfekcijskim radnicima koji proizvode na traci".

Teško je sačuvati vjerodostojnost kada su pomiješani žuti,
senzacionalistički i ozbiljni sadržaji, rekao je Duka i dodao da
samosvojnost i novinarsko pravo na vlastito mišljenje o događajima ne prolazi kod većine vlasnika medija, pa je i danas prisutna autocenzura.

"Što je veći udio oglašivača u prihodu medija, jasno je da je i veći utjecaj na medijski sadržaj", smatra Duka.

Zahvalio je Predsjedniku na podršci vezanoj uz izradu statuta u medijima i izrazio nadu da će novinari uspjeti, ne samo pridonositi demokratizaciji društva, nego uspjeti "demokratizirati i vlastite redakcije".

Predsjednik Mesić potom se ponovno obratio nazočnima i vezano uz "pitanje korupcije" rekao kako ona počinje u javnim nabavama.

Korupcija se može iskorijeniti, ali sve mora biti transparentno,
istaknuo je Mesić.

"Ako javnu nabavu smjestite pod veo tajnosti onda možete raditi što hoćete. Nema žalbe, nema onoga tko ima pravni interes i pojeo vuk magare", dodao je Predsjednik.

Moramo svi zajedno nešto poduzeti kod svih nabava, kako bi bile transparentne, a ne zaštićene tajnom, upozorio je.

"Sada dobivamo zakon koji opet dio stavlja pod plašt zaštite, opet je javnost isključena", rekao je i zauzeo se za promjenu regulative o čemu mora odlučiti hrvatska Vlada, kao najodgovornija, a ne "tamo netko tko naručuje i tko isporučuje".

"Međutim, to mi u našem zakonu nemamo", rekao je Mesić i ponovio kako će korupcija biti najmanja, ako će se transparentno raditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene