Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je na Pantovčaku primio šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.


Primanje na Pantovčaku je organizirano u prigodi preuzimanja dužnosti Predsjednika Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović pred okupljenima je održao govor. 

Vezani članci Ministar obrane Mario Banožić Banožić o Milanovićevu potezu: "Nisam nikad cijenio samovolju, ali nemam ja tu što odobravati" Zoran Milanović - 5 Milanović: "Plenković je bio štićenik u svim režimima, na temelju lažne dijagnoze anemije je izbjegao služenje vojnog roka"

„U politici i javnom životu nisam nepoznata osoba, iza mene je već ostao nekakav trag, nekima pozitivan, nekima negativan, a neki su indiferentni. Govorim ono što radim, ali ljepota i ružnoća su u oku promatrača. Sve što sam govorio u kampanji za predsjednika to ću i raditi, neće biti iznenađenja“, rekao je predsjednik.

Naglasio je kako je predsjednik male države u kojoj su neki glasovali za njega, neki ne, no dodao da postoje principi od kojih neće odstupiti.

„Temelji su vladavina prava, otvoreno društvo i slobodni i neovisni mediji, to je temelj društva“, rekao je i osvrnuo se na turbulentno razdoblje i pandemiju koronavirusa.

„Ima jedna navodno kineska, navodno konfucijanska poslovica kojom ću se poslužiti: „Dao Bog da živio u interesantnim i zanimljivim vremenima“. Virus će se vratiti ili možda neće, ekonomska šteta će biti enormna, ali nije loše što se ona događa svima - istovremeno je to dobro i loše, ako ništa nikoga ne možemo kriviti za to“, rekao je Milanović.

"Neću se mješati u rad Hrvatske vlade tamo gdje to može izazvati samo nered, a ne nikakvu pomoć jer i sam sam bio 's druge strane ograde' i znam kako to izgleda. I inače prema mom mišljenju i iskustvu male države moraju biti otvorene i spremne na interakciju, ali i složne za sebe jer bez toga ne mogu kompenzirati milijune stanovnike koje nemaju. I zato je EU jedina alternativa i pravi put za Hrvatsku", poručio je.

Dotaknuo se i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana. 

"Prvi hrvatski predsjednik u modernoj Hrvatskoj, dr. Franjo Tuđman,  autor je jedne knjige „Velike ideje i mali narodi“. Nisam nikada glasao za Franju Tuđmana, ali imam razumijevanja za mnoge njegove poteze, jedan je taj da kada mali narodi krenu sanjariti o velikim idejama, vrlo brzo postanu još manji narodi“, rekao je međuostalim Milanović.