Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doprinos kriznim mjerama

Mesić predložio da mu se sreže plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoj doprinos kriznim mjerama dao je i predsjednik Mesić. Poziva da mu se smanji plaća.

Predsjednik se u godini štednje očito odlučio solidarizirati s građanima. Pa je sam predložio da mu se sreže plaća. No ne samo njemu već svim dužnosnicima. Plaće treba vratiti na razinu prije nedavnog povećanja od 6 posto. Tada je predsjedniku plaća narasla za 1300 kuna, predsjedniku sabora i premijeru za oko tisuću, potpredsjednicima Vlade za 1011, ministrima za oko 800 a zastupnicima 835 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Slika nije dostupna Predsjednik o štednji Mesić: Ne bude li dobrih plaća, neće biti ni potrošnje

Smanjenje plaća početkom godine najavljivao je i predsjednik Sabora Luka Bebić. A potom o tome zašutio. Oporbeni SDP već je napisao i prijedlog zakona kojim bi se plaće dužnosnicima vratile na staro, ali rasprave o saboru o tome još nije bilo.

Sličnu akciju proveo je Mesićev slovenski kolega Danilo Turk. Vladi, koja se tome protivila, nije ništa drugo preostalo nego da ipak smanji plaće dužnosnika. Time će godišnje uštedjeti oko 2,5 milijuna eura. Susjedna Italija još je prošle godine srezala sredstva ministrima i uredima te ove godine već uštedjela oko 20 milijuna eura.

No slažući proračun na kraju prošle godine hrvatska Vlada nije uspjela raskinuti kolektivni ugovor s državnim službenicima pa su tako plaće ove godine rasle i dužnosnicima i službenicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene