Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Stjepan Mesić danas je, komentirajući zahtjev državnog odvjetništva da se odredi pritvor Branimiru Glavašu, rekao da "institucije moraju funkcionirati" i da je "on za to da se politika ne miješa u rad pravosuđa".


"Neka pravosuđe radi svoj posao, a mi političari u to se ne bismo trebali miješati", rekao je predsjednik Mesić novinarima u prigodi današnjeg posjeta Čazmi gdje se obilježava 780. obljetnica grada.

Vezani članci Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu Nikola Grmoja Grmoja o stanju u hrvatskom pravosuđu: ''Pozivam Mamića da olakša dušu i iznese sve informacije koje ima, ne samo o sucima''

Inače, istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Zdenko Posavec u međuvremenu je odbio zahtjev državnog odvjetništva da se odredi pritvor Glavašu.

Predsjednik je, upitan za stečaj najvećeg poduzeća u čazmanskom kraju i okolici, "Čazmatransa", rekao da je to velik problem te kako je očito da "institucije ne funkcioniranju dovoljno učinkovito".

"Stečaj se želi provesti restrukturiranjem i tako omogućiti opstanak onog što može opstati. 'Čazmatrans' je veliko poduzeće koje ima regionalno i šire značenje pa bi trebalo što brže provesti stečaj", rekao je Mesić.

Ocijenio je da je krivaca vjerojatno više i da ne bi bilo dobro da
stečaj potraje. "On se mora završiti i nakon toga bi poduzeće trebalo biti još učinkovitije i naprednije nego do sada", dodao je.

Upitan za komentar o protivljenju braniteljskih udruga ponovnoj
proslavi Dana antifašističke borbe pokraj Siska uz tvrdnju da je to već učinjeno 22. lipnja, predsjednik, Mesić je rekao da u proslavama događaja važnih za antifašističku borbu ne treba biti sektaš.

"Sve je to u sklopu antifašističke borbe i to na takav način treba prihvatiti. Nisam za sektašenje, a pogotovo nisam da se povijest mijenja - u povijesti se dogodilo samo ono što se dogodilo", zaključio je predsjednik Mesić.