Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je danas kako prekjučerašnji atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića ima obilježja terorizma i rekao je kako vjeruje da će se pronaći i izvršitelji i naručitelji, za što je, istaknuo je, potrebno provesti brze i djelotovorne akcije.


'Ako se ide na nečiji život i pristaje se na kolateralne žrtve, onda to ima obilježje terorizma', kazao je, dodajući da se svatko, pa i on, osjeća ugroženim dok se ne pronađu počinitelji.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić: Iz Hrvatske su iscurile stotine milijuna eura Slika nije dostupna Mirjana Pukanić oslobođena krivnje za kokain

Na upit o izjavi izvjestitelja za Hrvatsku Hanesa Swobode nakon atentata kako nas to vraća tri koraka unatrag, Mesić je odgovorio kako, nažalost, to jest korak unatrag, ali smatra da nije upitan završetak pregovora.

>> Policija objavila dva fotorobota ubojice Ive Pukanića

>> Srpski mediji: Pukanić je strahovao od Sretka Kalinića

>> Financial Times: Kriminalna Hrvatska 

'Mislim da nije upitan završetak pregovora jer, kao što vidite prvi rezultati se već pokazuju u radu policije. Nadam se da će i u ovom slučaju biti isto tako, kazao je rekao je predsjednik novinarima na današnjem 'susretu na kavi' s građanima.

On je uvijek govorio istinu, mogli ste se nekad s njim složiti ili ne, ali on je uvijek govorio istinu

'Očekujem brze, djelotvorne reakcije, da se utvrde sve činjenice i okolnosti i da dođemo i do izvršitelja i onih koji su planirali takav jedan gnjusan zločin'. Rekao je da se slaže s potrebom depolitizacije policije koju, dodao je, treba i do kraja profesionalizirati.

Novinarima je rekao da mu je Pukanić dan prije atentata u telefonskom razgovoru rekao da se boji za svoj život, ali da mu nije naslutio s koje bi strane mogla doći opasnost.

Objasnio je kako je Pukanićeva supruga preko njega od Pukanića tražila nešto novaca jer nema dovoljno. 'Nazvao sam ga i prenio mu to što je ona tražila, a na moje pitanje kako ide istraga za prethodni pokušaj ubojstva rekao je da, koliko zna, nema puno pomaka, ali da se boji da bi se to moglo ponoviti. 'Bojim se za svoj život', rekao je Pukanić', odgovorio je predsjednik Mesić o tome da li mu se Ivo Pukanić požalio na to da mu se prijeti.

Napominjući kako su Pukanićev opis prvog pokušaja atentata mnogi novinari 'primili s jednom dozom smješka', Mesić je kazao: 'Ja sam mu vjerovao. On je uvijek govorio istinu, znate. Nekad ste se s njim mogli složiti ili ne, ali on je uvijek govorio istinu.'

Mesić ne zna ima li potrebe da i on razgovora s policijom jer, kako je rekao, 'policiji mogu reći samo ono što sam vama rekao'. Dodao je kako je potrebno saslušati sve telefonske razgovore, tko je s kim bio u vezi i tko je kome prijetio, pa tako i s Pukanićevom suprugom, koja, smatra, također može dati neke korisne podatke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju