Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Financial Times: Kriminalna Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska je zemlja koja želi da je se doživljava kao turističku destinaciju koja obiluje suncem, prekrasnim plažama, pitomim ribarskim mjestašcima i jahtama koje plove pučinom. No, ovotjedna eksplozija podmetnute bombe u Zagrebu podsjetnik je da Hrvatska ima i tamnu stranu, i to toliko tamnu da bi mogla destabilizirati cijelu zemlju.'

Tim je riječima novinar Financial Timesa započeo svoj članak pod nimalo laskavim naslovom 'Kriminalna Hrvatska'. 

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović

U podmetnutoj bombi, za koju se sumnja da ju je podmetnula lokalna mafija, ubijeni su poznati novinar Ivo Pukanić i njegov kolega, i to ispred sjedišta lista u kojem je Pukanić radio i kojeg je bio vlasnik. List se bavio upravo razotkrivanjem kriminala, stoji dalje.

>> Sanader: Uvode se izvanredne mobilizacijske mjere

>> VIDEO: Rekonstrukcija ubojstva Pukanića i Franjića

Autor članka podsjeća kako je ubojstvo Pukanića došlo ubrzo nakon ubojstva Ivane Hodak, kćeri poznatog odvjetnika te nakon napada na 'novinara koji se bavi kriminalom i čelnika velike graditeljske tvrtke'.

Dugo, predugo su hrvatske vlasti izbjegavale obračun s organiziranim kriminalom U tekstu se dalje navode i riječi premijera Ive Sanadera koji je izjavio kako neće dozvoliti da Hrvatska postane Beirut i najavio bespoštednu borbu protiv organiziranog kriminala.

No, nakon toga slijedi kritika autora članka koji smatra da Sanader svoje obećanje sada mora ispuniti.

'Dugo, predugo su hrvatske vlasti izbjegavale borbu s organiziranim kriminalom. Iako su mediji konstantno razotkrivali veze podzemlja s biznismenima i političarima, vlasti nisu reagirale na pravi način. Nakon ubojstva Ivane Hodak i pod pritiskom javnosti, premijer Sanader smijenio je ministre unutarnjih poslova i pravosuđa, no sada je došlo vrijeme za pravu akciju i konačan obračun s kriminalom, smatra autor.

'Srbija je u tu borbu krenula nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Ako je u takvu akciju mogao krenuti Beograd u mnogo nestabilnijim političkim uvjetima, onda i Zagreb u svojoj daleko boljoj situaciji mora učiniti isto', oštro poentira autor teksta te dodaje da Hrvatska kao kandidat za EU mora prije ulaska u Uniju riješiti taj problem i podsjeća kako je nakon primanja Bugarske, koja i dalje muku muči s organiziranim kriminalom, EU daleko opreznija pri primanju novih članica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene