Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, uoči odlaska s dužnosti, dao je intervju za Deutsche Welle.


Osvrnuo se na na 'suđenje desetljeća', hrvatski novac u stranim bankama, premijerku Jadranku Kosor te BiH i Srbiju.

Vezani članci Slika nije dostupna Ekskluzivno: Mesić priznao da ga ljute Sanaderove reakcije Slika nije dostupna Busha oduševila dalmatinska rožata. Pojeo i Condoleezzinu!

Govoreći o suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, Mesić je rekao kako pretpostavlja da je naručitelj došao iz onih krugova koji su se našli pogođeni pisanjem Pukanića i Nacionala. Na pitanje jesu li zakazale obavještajne službe budući da su atentatori mjesecima u središtu Zagreba planirali zločin, Mesić je rekao da neke jesu, dodajući da će sud utvrditi o kojim se službama radi.

Upitan o hrvatskom novcu koji je navodno završio u švicarskoj banci, Mesić je rekao da je stotinu milijuna eura iscurilo iz Hrvatske. 'Ovih 8 milijuna je sitnica. Ako uđemo u trag, a čini mi se da smo na pravom tragu, onda ćemo lakše doći i do drugih transfera novca koji su otišli na stotine računa u raznim svjetskim bankama', dodao je.

Izrazio je nadu da će Hrvatska ipak doći do dijela novca jer su neke države poslale informacije koje obećavaju da bi se moglo doći do računa na kojima je novac ispario. Na pitanje o kakvim se informacijama radi, Mesić je rekao da ne zna pojedinosti, ali da se radi o zemaljama koje su hrvatske vlasti kontaktirale, a to su Cipar, Malta, Grčka, Mađarska, Austrija, Švicarska i sve do Kajmanskih Otoka.

Jadranka Kosor 'ima pravo na čuđenje'

Govoreći o korupciji, Mesić je rekao da je 'vlada na jednoj strani službeno obavljala svoj dio posla, a negdje paralelno je postojao jedan sistem u kojeg nisu ulazili svi članovi vlade'. Jadranka Kosor 'ima pravo na čuđenje, jer ako se uspostavi dvojni sustav rješavanja pitanja, onda jedan sustav ima pravo ne znati što se događa u ilegalno uspostavljenom sustavu'.

Govoreći o BiH, Mesić je rekao da je Daytonskim sporazumom samo zaustavljen rat, ali da nisu uspostavljeni mehanizmi funkcioniranja države, tako da danas postoje dva entiteta.

'U jednom se guraju Bošnjaci i Hrvati, a u drugom imate režim koji misli da će se međunarodna zajednica umoriti i da će taj umor omogućiti režimu premijera Republike Srpske Milorada Dodika referendum da odcijepi taj entitet i pripoji ga Srbiji', rekao je Mesić istaknuvši da to svijet mora spriječiti te da BiH mora opstati kao i druge europske zemlje.

Na pitanje jesu li RS i Dodik svojevrsni tumor koji razara BiH, Mesić je rekao da je to činjenica i da 'treba odstraniti one koji razaraju BiH. Ako Milorad Dodik kaže da ne priznaje BiH i Sarajevo kao glavni grad i da može referendumom odlučiti o nekom drugačijem statusu Republike Srpske, onda on nema što tražiti u politici'.

'Milorad Dodik mora dobiti poruku da mu se neće dozvoliti promjena granice. Ja nisam rekao da šaljem vojsku. To je podvala mojih kritičara koji ne razumiju što govorim ili jednostavno podmeću. Rekao sam - ako bi došlo do odcjepljenja Republike Srpske, ja bih presjekao koridor. To je moje mišljenje. Hoće li ga presjeći UN, NATO - ne znam, ali nešto se mora dogoditi da ne dođe do rata. Govorim o preventivi, a ne o ratu', rekao je Mesić.

Treći entitet rješenje je za samo dio Hrvata u BiH

Na pitanje je li treći entitet, onaj hrvatski, rješenje za BiH, rekao je da bi to riješilo samo pitanje jedne trećine Hrvata. 'To bi jednostavno bilo uništenje hrvatskog korpusa u BiH'.

Što se tiče zatopljavanja odnosa sa Srbijom, Mesić smatra da Ivo Josipović može voditi onakvu politiku kakva je jedino moguća, 'a to je da smo svi ravnopravni u ovom prostoru, da se ne miješamo jedni drugima u unutarnju politiku, a da priznajemo realitete u kojima se danas nalazimo'.

Upitan bi li Ivi Josipoviću savjetovao posjet Kosovu, Mesić je odgovorio niječno. 'Sada treba predsjednik Kosova doći u Hrvatsku, jer sam je posjetio Kosovo. Ne samo na inauguraciju, nego i u državni posjet'.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju