Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić za Dnevnik Nove TV

'Da sam poginuo naslijedio bi me Srbin veći od svakog Srbina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan, 7. listopada 1991. godine, raketirani su Banski dvori.

Dva su vojna zrakoplova tadašnje JNA nešto iza 15 sati ispalili rakete na banske dvore, od kojih su dvije pogodile cilj. Banski dvori pretrpjeli su velika oštećenja.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag Banski dvori (Foto: Pixell) Pozvani na salušanje u Beogradu Odvjetnik pilota okrivljenih za raketiranje Banskih dvora: ''Okrivljeni se pozivaju na obvezu čuvanja vojne tajne''

Banski su dvori u to vrijeme bili sjedište prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U vrijeme napada Tuđman je bio u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića. Razgovarali su o napetoj situaciji u Jugoslaviji i potrebi Hrvatske da proglasi neovisnost.

Tuđman, Mesić i Marković nakon ručka napustili su prostoriju u koju je pet minuta nakon njihovog odlaska udarila raketa.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV opisao je dramatične trenutke. Hrvatska je neovisnost proglasila dan nakon raketiranja, 8, listopada.

Cijeli intervju sa Stjepanom Mesićem pogledajte u video dodatku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene