Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krivotvorenje eura poprimilo je neviđene međunarodne razmjere, iako je osiguran visoki standard zaštite te novčanice, rečeno je na početku međunarodne konferencije u Zagrebu na kojoj će predstavnici policija i tužiteljstava 19 europskih zemalja raspravljati o mjerama za zaštitu od krivotvorenja eura.


Četverodnevnu konferenciju otvorili su ravnatelji hrvatske i bavarske policije Marijan Benko i Waldemar Kindler koji je izrazio nada da će zagrebački skup pridonijeti donošenju boljih i efikasnijih mjera za zaštitu eura, što bi, po njemu, istovremeno pridonijelo i većoj gospodarskoj stabilnosti, ali i povjerenju građana u euro.

Vezani članci Ilustracija Dječak mjesecima štedio novac za igračku, u trgovini uslijedio šok: "Trgovac ga je vrijeđao i psovao!" Putnici na granici - 2 Gotovo svaki dan netko u Hrvatsku želi s lažnim PCR testom: Sami ih kopiraju, rade ih kod kuće, izmišljaju laboratorije koji ne postoje...

Uz predstavnike policija i tužiteljstava 19 europskih zemalja, na Konferenciji po nazivu "Mjere za zaštitu EUR-a od krivotvorenja" sudjeluju i predstavnici Europske komisije, EUROJUST-a, EUROPOL-a, Interpola, Europske centralne banke, US Secret Service-a i Hrvatske narodne banke.

Ravnatelj hrvatske policije Marijan Benko istaknuo je da je Hrvatska poduzela niz mjera kako bi svoje zakonodavstvo u suzbijanju organiziranog kriminaliteta uskladila sa zakonodavstvom EU-a.

Ustvrdio je kako je Hrvatskoj povjerena suorganizacija Konferencije zbog dobre međunarodne suradnje i uspješno provedenih akcija u suzbijanju krivotvorenja novčanica ove i prošle godine. 

Podsjetio je na operaciju "Indikativ" kojom je u srpnju u suradnji s austrijskom policijom zaplijenjeno 1.196.500 krivotvorenih eura, što je najveća zapljena u Europi.

- Vjerujemo da će ova Konferencija rezultirati donošenjem strateških mjera koje će uvelike pridonijeti zajedničkoj borbi protiv krivotvorenja novca, a time i borbi protiv organiziranog kriminaliteta općenito, kazao je Benko.

Jedna od glavnih tema je i krivotvorenje kovanica eura. Od početka uvođenja eura 2002. oduzeto je oko 350.000 lažnih kovanica, a samo prošle godine 96.000 kovanica.