Ustavni sudac Mato Arlović, autor knjige o Herceg-Bosni koja na znanstvenim temeljima dokazuje da Hrvatska nije bila agresor u BiH, niti da je vodstvo Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu, iznenađen je haškom presudom šestorici.

Galerija


Matu Arlovića čudi teza o udruženom zločinačkom pothvatu jer je, kaže, i Međunarodni kazneni sud zauzeo stajalište da takvu tezu ne prihvaća.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović analizirala je govor predsjednice Grabar-Kitarović u vezi s radom Haškog suda Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Grabar-Kitarović: "Hrvatska poštuje presude Haškog suda, unatoč nekim neslaganjima"

Dijelom je točno, ističe Arlović, da se presuda ne može primjenjivati na Hrvatsku glede naknade štete, ali to ne znači da nema učinaka na Hrvatsku.

Tužiteljstvo već sada traži da se poduzmu postupci protiv svih koji su uključeni u zločinački pothvat.

"Sud nije uzeo u obzir teze iz moje knjige jer su i sami u obrazloženju rekli da nove dokaze i činjenice ne žele ulaziti obzirom na protok vremena. Za mene je to čudna konstatacija jer ako postoje novi dokazi, onda ih je sasvim sigurno trebalo razmotriti ako se žele zaštititi temeljno ljudsko pravo na slobodu. To nije učinjeno, a ja sam uvjeren kako će branitelji pokrenuti reviziju presude. Siguran sam da će šanse obrane biti veće ako Republika Hrvatska pomogne iznalaženjem novih dokaza i činjenica da se obori presuda, naročito oni dijelovi koji se odnose na udruženi zločinački pothvat", kaže Arlović.

Cijeli razgovor s Matom Arlovićem pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr