Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ribić oštro o aktualnim pitanjima

"Kupnjom upitnih aviona i hipertrofiranjem veteranskih prava depresija se samo produbljuje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica hrvatskih sindikata ocijenila je u četvrtak, u povodu odluke o kupnji dvanaest rabljenih izraelskih zrakoplova F-16, da se "kupnjom upitnih aviona i hipertrofiranjem veteranskih prava postojeća neodrživa društvena, ekonomska i politička depresija samo produbljuje".

U priopćenju koje potpisuje predsjednik Matice Vilim Ribić podsjeća se na izjavu izraelskog veleposlanika da "snaga izraelske države nije u avionima F-16, već u jakoj ekonomiji, obrazovanju i tehnologiji te povjerenju građana u Državu Izrael".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni za pregovore NE ODUSTAJU OD VEĆIH PLAĆA Slika nije dostupna Sindikati strahuju: 'Smanjivanje saborskih plaća uvod je u smanjivanje plaća - svima'

Ako su ta tri područja vitalna za snagu Izraela, onda njihovo zanemarivanje u Hrvatskoj predstavlja prijetnju nacionalnim interesima sa F-16 ili bez njih. Siromašna zemlja ne može ulagati u ljude, avione i obilna veteranska prava, a aktualna politika odlučila je ne ulagati u ljude, kaže Ribić.

Jesu li stvarni nacionalni prioritet avioni ili podizanje standarda građana kako bismo stvorili pristojan ekonomski rast te ublažili ili zaustavili iseljavanje? Za oboje nema novca, upozorava Ribić.

Jesu li stvarni nacionalni prioritet avioni ili dječji vrtići kako bismo ublažili demografsku devastaciju? Za oboje nema novca.

Je li stvarni nacionalni interes kupnja starih aviona ili povećanje ekonomskog rasta radi bijega s dna europske ljestvice?

Je li stvarni nacionalni interes kupnja rabljenih aviona bez vidljive ratne prijetnje ili ulaganje u obrazovanje i tehnologiju, pita Ribić.

"Nije li najvažniji nacionalni interes vraćanje povjerenja građana u vlastitu državu, koje je ozbiljno narušeno i pretvoreno u beznađe nakon godina ekonomske depresije, represivnih mjera štednje, korupcije i nepotizma, smjenjivanja sposobnih i postavljanja podobnih, nefunkcioniranja institucija, rastakanja temelja socijalne države poput zdravstva i mirovinskog osiguranja, nezaposlenosti, blokiranih računa i egzistencijalnog straha za velik broj ljudi."

Nakon Vladine odluke bit ćemo sretni jer ćemo imati avione, ali hoćemo li imati ljude, pita Ribić dodajući kako je vojno-braniteljski lobi očito došao na svoje, jer je to njihova politika, ali ne i politika većina građana. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene