Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio detalje

Ispovijest novinara koji je bio među pritvorenim Torcidašima: "Krenula je osveta. Čista ulična odmazda..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski novinar i jedan od osnivača Dalmatinskog portala Mate Prlić piše o svom zatvorskom iskustvu, o modernom policijskom nasilju, ali i o tome što se zapravo dogodilo za vrijeme navijačkih sukoba s policijom na autocesti od prije mjesec dana.

Mate Prlić, splitski novinar i jedan od osnivača Dalmatinskog portala, izašao je iz zatvora nakon što je izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda pustilo njega i još 25-oricu navijača Hajduka da se brane sa slobode. Pritvoreni su nakon sukoba s policijom na autocesti od prije mjesec dana, zajedno s još 17 navijača.

Prlić je opisao svoje zatvorsko iskustvo, ali i iznio svjedočanstvo o tome što se dogodilo na autocesti kad su izbili neredi. Tekstu je objavljen na Dalmatinskom portalu.

"Nadam se da će moj boravak u Remetincu bar malčice utjecati na promjenu uhodanog obrasca koji se kao na traci ponavlja godinama", napisao je na početku Prlić.

"Navijači su napravili glupost, ali..."

Prlić ne opravdava ponašanje navijača koji su zaustavili promet na autocesti i nasrnuli na malobrojnu policiju, međutim zabrinjavajuće je ono što se dogodilo "par minuta kasnije", kada su pristigla policijska pojačanja.

"Kako sam na Desincu prespavao dobar dio nereda, u toj stanici sam čuo da su policajci pucali po navijačima pravim mecima, što mi je bilo nevjerojatno, računao sam da su gumeni", napisao je. "Da su novinari prvog dana čuli svjedočenja navijača, vjerujem da bi se ovaj incident gledao iz drugog kuta jer tamo se dogodio policijski teror koji je valjda bio prihvatljiv u nekim prošlim vremenima".

Opisuje svjedočanstva navijača trenutka kad se pojavilo policijsko pojačanje "Krenula je osveta. Krvoločno se pendrečilo koga god se dohvatilo, pucalo se bez ikakvog smisla, meci su se od asfalta odbijali i ranili par navijača. Nikad bliže nismo bili tome da navijač bude ubijen od policijskog metka. Palicama bi potjerali torcidaše u autobuse i kombije, pa bi im bacili suzavac u vozilo. Kada bi otvorili vrata, slijedilo je batinanje - čak i vezanih navijača", napisao je Prlić.

Pročitajte i ovo Uhićeni navijač pušten iz Remetinca - 2 odbijene žalbe Policija se oglasila nakon ispovijesti privedenog pa puštenog navijača. Odvjetnik drugoga najavio ustavnu tužbu

"To je sve bilo u razdoblju kada ugroze za policajce nije bilo. Čista ulična odmazda, tako brutalna da su, po priči navijača, splitskom policajcu s kamerom zagrebačke kolege rekli da prestane snimati njihovu intervenciju".

"Navodno je tu došlo do sukoba sa splitskim "plavcima", koji se nisu slagali s takvom krvoločnošću. Bilo je izuzetaka, jedan zagrebački policajac je zaustavio uzastopno premlaćivanje vezanog navijača, a kasnije ga je čak i posjetio u bolnici da provjeri jesu li ozljede kobne", pohvalio je Prlić pripadnika policije.

Prava slika zatvora

Kasnije u tekstu opisao je svoje iskustvo iz zatvora, zahvalio se svima koji su pomagali njegovoj obitelji i na kraju pohvalio policajce u zagrebačkom Remetincu, za koje kaže da im nisu otežavali već tešku situaciju. "Dobro je da sam završio u zatvoru jer sam vidio kako se nekoliko jedva punoljetnih mulaca, kojima je ovo bilo prvo ili jedno od prvih gostovanja, psihički raspadaju te sam im, vjerujem, sa svoje 43 godine pomogao da izdrže tih mjesec najgorih dana u njihovim životima".

"Idućih dana, mjeseci, godina, zahvaljivat ću se pojedinačno, oči u oči, svima koji su pomogli mojoj obitelji ovih mjesec dana, podrška nam je svima puno značila".

"No, na kraju se moram javno zahvaliti pravosudnim policajcima u Remetincu, koji nam nisu otežavali ionako tešku situaciju. Prema nama su se odnosili kao prema ljudima, što nam je u tom trenutku bilo daleko najbitnije", napisao je Prlić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene