U Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj tim liječnika pod vodstvom kirurga Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na prijevremeno rođenoj djevojčici Maši koja je u tom trenutku težila tek 450 grama, a nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva, u petak je otpuštena doma kao zdrava beba.

Galerija


Djevojčica je u KBC-u Sestre milosrdnice rođena 22. prosinca u 27. tjednu, tri mjeseca ranije. Beba je rođena na zadak i imala je samo 450 grama, a to je značilo da mora hitno na respirator, no jedini koji bolnica ima već je bio zauzet, pa je posudbom pomogao KBC Zagreb.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo dobro se oporavlja nakon trosatne operacije: ''Doručkovao je i pročitao nekoliko novina'' Papa Franjo Papa Franjo je dobro nakon operacije slijepog crijeva

Nakon tjedan dana javile su se komplikacije i sedmog dana života Maša je zaprimljena u Klaićevu s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva s višestrukim perforacijama.

Kako je bila riječ o izuzetno malom novorođenčetu, sedam puta manjem od uobičajene porođajne težine od 3500 grama i kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku.

Ovo je prva takva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtijevala je tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu intenzivnu njegu.

Tijekom prvih pet mjeseci života, djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima  laserskoj operaciji oba oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne stijenke.

Kirurg Stjepan Višnjić, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike rekao je da su uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije starosti bebe i porođajne težine, dobili još dvije djevojčice koje su preživjele tu kompleksnu operaciju - Emiliju iz Njemačke i Abigeal iz Engleske.

Multidisciplinarnom liječničkom timu odličje Hrvatskog liječničkog zbora

"Sve tri bebe od prvog dana bile su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine", rekao je Višnjić.

"Današnji je dan velik i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale u spašavanju djevojčice Maše, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog razmjera", rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Izvijestio je i da će timu koji je sudjelovao u liječenju Maše biti dodijeljeno odličje Hrvatskog liječničkog zbora.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić čestitao je liječničkom timu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC Sestre milosrdnice i KBC Zagreb na iznimnom pothvatu.

"Potvrdili ste da je hrvatska medicina prvenstveno zahvaljujući znanju, vještini, entuzijazmu pojedinaca koji bezrezervno daju najviše što se se može dati, na razini svjetske medicine. Također, potvrđuje da postoji nasušna potreba napraviti Nacionalnu dječju bolnicu s rodilištem i ne vidim niti jedan razlog da ne napravimo kao fazu A Nacionalnu dječju bolnicu i Nacionalnu sveučilišnu bolnicu", kazao je Kujundžić. (Hina)