Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči izlaska knjige

Martina Dalić o sastanku s Gazdom: Todorić nam je u lice rekao: "Ja sam odgovoran, ali vi ćete biti krivi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić prvi je put, nakon ostavke, javno progovorila o svemu što se događalo u Agrokoru.

Martina Dalić napisala je knjigu o procesu koji se događao u Agrokoru tijekom prošle i ove godine. Knjiga "Slom ortačkog kapitalizma" bi trebala biti objavljena sljedeći tjedan.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Spriječili smo krizu, spasili desetke tisuća radnih mjesta, stotine tvrtki i to bez kune troška za porezne obveznike. Ako je to razlog za napade, onda ja tu više ništa ne mogu učiniti", kazala je Dalić u intervjuu za Jutarnji list.

Tražio državnu pozajmicu od 300 milijuna eura

Dodaje kako je Vlada bila u situaciji u kojoj je morala hitno reagirati da cijela kompanija ne bi otišla u stečaj. Na pitanje novinara vidi li cijeli model suradnje niza vlada i Agrokora kao svojevrsnu prijevaru demokratskog sustava i građana, Dalić odgovara kako Vlada u kojoj je ona bila na takvu eventualnu prevaru nije pristala.

"Kada se Todorić najavio kod predsjednika Vlade i obrazložio da treba pozajmicu od 300 milijuna eura ili će Agrokor otići u stečaj, nije mu bilo niti na kraj pameti da takvu pozajmicu ne može dobiti, da za to nema osnove. Više puta je tijekom tog sastanka svima nama u lice rekao 'Ja sam odgovoran, ali vi ćete biti krivi'. Ideja dogovornog kapitalizma, ortačkog mentaliteta je njemu sasvim prirodna. Uopće mu nije padalo na um da ima nekih ljudi koji nisu dio interesnih grupa, klanova i koji funkcioniranje gospodarstva vide na sasvim drugi način", kazala je Martina Dalić.

Dodaje da je takva odluka Vlade razbjesnila Todorića, a da je vjerojatno bilo primjera suradnje vlada i Agrokora: "U knjizi se opisuje nekoliko takvih slučajeva, na primjer, slučaj ulaganja Agrokora u kapital Tesla banke koja je bila politički projekt Milorada Pupovca i čiji je on bio predsjednik Nadzornog odbora, i neki drugi".

"Spašavanje Agrokora financirali su njegovi vjerovnici"

Bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić kaže da je zadovoljna postignutim u Agrokoru: "Sačuvano je poslovanje i radna mjesta u Agrokoru, čime je sačuvana i vrijednost za vjerovnike. Poslovanje je jedina vrijednost iz koje se oni mogu naplatiti. Sačuvano je poslovanje dobavljača i njihovih radnih mjesta, uklonjena je tzv. nelikvidnost, tj. neplaćanje dobavljača kao jedna od gospodarskih rak-rana koja je trajala dugi niz godina".

Navodi kako su se vjerovnici nagodbom dogovorili da će otpisati tri milijarde eura duga, od čega strane financijske institucije oko 2,2 milijarde. Cijeli taj proces, kaže Dalić, Hrvatsku nije ništa koštao: "Hrvatsku državu proces nije stajao ništa, a ne vidim niti neki eventualni izvor tog troška u budućnosti. Spašavanje Agrokora financirali su njegovi vjerovnici koji su Agrokoru u izvanrednoj upravi, u stečaju, dodatno posudili više od milijarde eura kako bi spasili barem dio od onih 5,7 milijardi eura onoga što su posudili Agrokoru u vrijeme Ivice Todorića". "Žao mi je što se dogodila epizoda s fakturama podizvođača savjetnika za restruktuiranje koja je vješto iskorištena za umanjivanje uspjeha cijelog procesa", navodi.

Plenkoviću ne zamjera zbog ostavke

Martina Dalić je tijekom procesa o kojem je napisala knjigu dala ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade. Kaže kako premijeru Andreju Plenkoviću ne zamjera zbog toga što se nije postavio čvršće. "Kao što smo oboje prilikom ostavke rekli, mi smo se o toj odluci zajednički dogovorili. U tom trenutku namještaljka oko mailova je počela ugrožavati Vladu. To nije imalo smisla niti sam ja željela biti uzrok drame u vladajućoj koaliciji", kazala je Dalić.

Navodi kako je bila član dviju hrvatskih Vlada: "Politikom sam se željela baviti zbog sadržaja za koji sam mislila da mogu dati ekonomiji i društvu, a ne pozicija. Stvaranju tog sadržaja, znanja o ekonomskoj politici, financijama, gospodarstvu posvetila sam cijeli svoj obrazovni i radni vijek. To je bila moja strast. (...) Ali, politika je kolektivna disciplina. Po svemu što vidim i što sam u stvarnom životu utvrdila, u našoj politici baš neke velike potražnje za vrstom sadržaja koji sam ja nudila ipak nema."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene