Martina Dalić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Martina Dalić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Iskazi bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i Zorana Besaka potvrđuju da je vrh HDZ-a znao za plan oko Agrokora.


Iz iskaza koji je bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić dala USKOK-ovim istražiteljima, a koje je prenijela televizija N1, doznaje se da je premijer Andrej Plenković bio upoznat sa sastancima. 

Vezani članci Sjednica Vlade Vlada zamrznula cijene: Dizel znatno pojeftinio, ovo su nove cijene goriva Josip Aladrović - 3 Aladrović se oglasio o zahtjevu DORH-a: "Imam potrebu istaknuti nekoliko informacija..."

Osim premijera, prema iskazu bivšeg financijskog direktora Zadruge za etično financiranje Zorana Besaka, otkriva se kako su na sastancima bili i predsjednik Mosta Božo Petrov, Davor Božinović te ministar Zdravko Marić, kao i ministrica Martina Dalić. Besak je u iskazu rekao da je bilo najmanje pet do osam sastanaka.

Prema iskazu Martine Dalić, ministar Marić od Ivice Todorića je preuzeo izvješće o stanju u Agrokoru. Rekla je i da je, razmatrajući tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini, ona predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka, dok je Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića. 

Plenković je nazvao Božu Petrova, predsjednika Mosta, i ponudio mu da predloži svoje kandidate, a ovaj je drugi dan Martini Dalić SMS-om predložio  Branimira Bricelja i Zorana Besaka.

Martina Dalić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Martina Dalić i Andrej Plenković (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Marić im govorio kako bi Todorić mogao reagirati

Kako stoji u iskazu Zorana Besaka, ministar Zdravko Marić pretpostavljao je moguće reakcije Ivice Todorića na prijedloge za rješavanje problema u Agrokoru. Ispričao je da na sastancima o mogućim rješenjima situacije nije bilo predstavnika Agrokora, ali su se, kako je rekao u iskazu, koristili mišljenjem i saznanjima ministra Zdravka Marića koji im je govorio o eventualnim Todorićevim reakcijama na njihove prijedloge za moguća rješenja.

Iz iskaza Martine Dalić doznaje se kako je osobno spriječila objavljivanje sadržaja sastanaka u medijima. Otkriva se također i da je surađivala s FINA-om i SOA-om, pa je tako ispričala da je dogovorila s direktorom FINA-e da prati hoće li Todorić podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje blokade Agrokorovog računa. Ispričala je i da su šefa SOA-e zamolili da provjeri ranije navedene osobe. Te su im informacije i dostavljene. 

Iskaz Martine Dalić otkiva i kako je na sastanku sa Sberbankom prisustvovao Ante Ramljak, jer drugih nije bilo.

Martina Dalić (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Bivši povjerenik Agrokora Ante Ramljak se, prema iskazu, uputio na sastanak s Kinghtheadom, gdje ga je uputila Dalić. 

Iskaz Martine Dalić potvrđuje kako je vrh HDZ-a znao za planove oko Agrokora. Tvrdi, naime, da je održan sastanak u središnjici HDZ-a na kojem su bili Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Milijan Brkić, Davor Božinović, Tomislav Čuljak, Oleg Butković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i drugi istaknuti članovi. Plenković im je tada objasnio problem Agrokora i model rješavanja. Nakon sastanka ju je, tvrdi se, nazvao Brkić i rekao da ima političku podršku za rješavanje problema Agrokora.

Na temelju iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka, koje prenosi televizija N1, DORH je odbacio kaznenu prijavu protiv Martine Dalić. Prijavu su podnijele stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju