Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka u lipnju

Marija Pejčinović Burić u užem krugu kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je uži krug kandidata za glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je u srijedu ta organizacija.

Njezin protukandidat na završnom odlučivanju bit će potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova i obrane Didier Reynders. Popis dvoje kandidata bit će podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Pročitajte i ovo Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Tko će ju zamijeniti? Plenković: "Da ja budem premijer i ministar? Svatko ozbiljan zna razliku između šarlatanstva i ozbiljne politike" Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe (Foto: Dnevnik.hr) Sa 159 glasova Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, hoće li Plenković preuzeti njezino ministarstvo?

Pječinović Burić bila je jedna od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivše grčke ministrice vanjskih poslova Dore Bakojanis. Odbor ministara Vijeća Europe saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra.

O tome tko će biti novi glavni tajnik paneuropske organizacije odlučivat će Parlamentarna skupština Vijeća Europe tajnim glasanjem 25. lipnja u Strasborugu. Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata. Predsjednik vlade Andrej Plenković kazao je prošli tjedan kako bi "bilo sjajno" kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu.

"Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe", dodao je. U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

"Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana 'trijažom', dakle ne nekakvom kvotom, nego odlukom parlamentarne skupštine", kazao je Plenković. (Hina)

Aktualno Ministri još uvijek ne znaju što će s posrnulim brodogradilištem: "Još će se vidjeti hoće li Vlada sutra donijeti odluku o Uljaniku " Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Ministri još uvijek ne znaju što će s posrnulim brodogradilištem: "Još će se vidjeti hoće li Vlada sutra donijeti odluku o Uljaniku " 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene