Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mandat od 1. listopada

Marija Pejčinović Burić kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Euope

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je ta organizacija u petak ujutro pošto je istekao rok za kandidature.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisegnula u Strasbourgu Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Tko će ju zamijeniti? Plenković: "Da ja budem premijer i ministar? Svatko ozbiljan zna razliku između šarlatanstva i ozbiljne politike"

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Hrvatska je ove godine, od svibnja do studenoga, predsjedala Vijećem Europe. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene