Marija Pejčinović Burić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Marija Pejčinović Burić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je ta organizacija u petak ujutro pošto je istekao rok za kandidature.


Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Vezani članci Sjednica Vijeća Europe (Foto: Arhiva/AFP) Ukrajina je pokušala blokirati dogovor: Usuglašena deklaracija koja Rusiji otvara vrata Vijeća Europe Zatvor (Foto: Getty Images) U nečemu smo ipak prvi: Hrvati, europski rekorderi po bježanju iz zatvora

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Hrvatska je ove godine, od svibnja do studenoga, predsjedala Vijećem Europe. (Hina)