Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras izbor

Pejčinović Burić u finalu izbora za glavnog tajnika Vijeća Europe: Marić drži palčeve, Kovač kaže da nije Nostradamus

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kandidata je dvoje – hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didije Renders. Tko će postati novi glavni tajnik, na tajnom glasanju odlučuju 324 zastupnika iz 47 država članica.

Najstarija Europska organizacija za zaštitu ljudskih prava i jačanje demokracije, Vijeće Europe, odlučuje o novom čelniku. Kandidata je dvoje – hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didije Renders. Tko će postati novi glavni tajnik s petogodišnjim mandatom, na tajnom glasanju odlučuju 324 zastupnika iz 47 država članica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisegnula u Strasbourgu Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Tko će ju zamijeniti? Plenković: "Da ja budem premijer i ministar? Svatko ozbiljan zna razliku između šarlatanstva i ozbiljne politike"

Rezultati bi trebali biti poznati večeras. Pobijedi li hrvatska ministrica, postat će druga žena u povijesti na čelu Vijeća Europe. Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u MVEP-u, misli da Pejčinović Burić ima velike šanse. Tome se nada i ministar financija Zdravko Marić.

„Svi ćemo držati palčeve večeras. Večeras, koliko sam shvatio, trebalo bi biti završeno to glasanje i mislim da bi to bilo jedno veliko priznanje i za nju osobno, ali i za Hrvatsku sigurno“, rekao je Marić, a na pitanje tko će ministricu zamijeniti, odgovorio je: „To ćemo vidjeti“.

Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku, kaže kako očekuje da Pejčinović Burić bude izabrana.

Ali ja nisam Nostradamus, nisam ni član izaslanstva hrvatskoga sabora u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Vidjet ćemo što će biti na kraju dana“, zaključio je Kovač.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene