Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nad Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj zatražena je kontrola. Ministar Maras smatra neobičnim da se u 20 godina nije vršila revizija nad ovom institucijom.


Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras potvrdio je danas da je zatražio nadzor nad namjenskim trošenjem sredstava koje je njegovo ministarstvo dalo Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) te se založio za javnu objavu popisa onih kojima je ta banka dodijelila povoljne kredite.

Vezani članci Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Usvojeno izvješće HNB-a za 2018.: Rastu zaposlenosti, plaće, stambeni krediti... Milan Bandić i Gordan Maras (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Maras prozvao Bandića zbog Hipodroma, on odgovorio: "Očito više volite konje nego mene koji radim kao konj"

"Mi smo u kontroli namjenskog trošenja sredstava i želimo da se nakon 20 godina jedna institucija posjeti i da se vidi kako funkcionira iznutra sistem dodjele kredita", rekao je Maras novinarima uoči sjednice Vlade.

Želimo da se provjeri jesu li procedure transparentne i troše li se sredstva namjenski i transparentno, dodao je.

"Čudno je da u ovih 20 godina revizija nije posjetila instituciju koja je dodijelila 120 milijardi kuna kredita. Netko mora vršiti kontrolu kako se taj posao obavlja unutar HBOR-a", rekao je.

S novcem koji je potrošen na sanaciju banaka moglo se vratiti pola državnog duga

Podsjetio je da je i ranije izražavao nezadovoljstvo procedurama i transparentnošću dodjele nekih kredita te dodao kako će se sada vidjeti kakvi će biti rezultati i zapisnik.

Maras naglašava kako njegovo ministarstvo subvencionira kamate za te kredite te je, napominje, njegova dužnost kontrolirati troši li se novac namjenski.

"Što se tiče određenih indicija, ja nisam ni u prošlosti bio zadovoljan nekim kreditima koji su odobreni; neki od njih pojavljivali su se i u medijima. Moj prijedlog je bio da se objave svi koji su kredite dobili, transparentno, jasno. Pa to je državna potpora. Zašto ne bi bio na internetu objavljen?! Vidite da se to ne dešava, iako to tražim godinu dana", zaključio je Maras. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook