Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje iz državnog proračuna

S novcem koji je potrošen na sanaciju banaka moglo se vratiti pola državnog duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar banka bila je popularna kod državnih poduzeća, ali i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Država je pokušala spasiti od propasti s 50 milijuna proračunskih kuna. Ipak je pokrenut stečaj pa se sada zbrajaju gubici.

Koliko su novca građani već dali za slične sanacije bankarskog sektora moglo se vratiti pola državnog duga. Oko 350 milijuna kuna jamstva za poduzetničke kredite u Centar banci koja odlazi u stečaj, šefu HBOR-a Antonu Kovačevu, nije zvono za uzbunu.

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prijavite policiji! HZZO upozorava na pokušaje prijevare građana, lopovi su sve domišljatiji Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna"

'Šteta i gubitka plasiranih sredstava neće biti ni za HBOR, ali ono što je još važnije, neće biti ni štete za poduzetnike jer ćemo mi nastaviti voditi kredite u izravnom kreditnom odnosu s poduzetnicima', kaže Kovačev.

>> Hypo grupa se prodaje do 2015. godine

Koliko je kredita nenaplativo, tek će se pokazati. 50 milijuna kuna poreznih obveznika, kojim je Vlada pokušala sanirati banku, već je izgubljeno.

S novcem koji je država od neovisnosti potrošila na sanaciju banaka mogla se napraviti još jedna mreža svih autocesta u zemlji. Na njihovu gradnju potrošilo se oko 43 milijarde kuna, a građani su za sanacije banaka dali duplo više, 87 i pol milijardi kuna.

Sanacije su bile uglavnom '90-ih. Banke su potom privatizirane za mršavih 5,4 milijarde kuna. 26 banaka i štedionica završilo je u stečaju. Država je iz toga naplatila manje od milijardu kuna. Samo 7 posto uloženog novca u sanacije vratilo se u proračun.

Rijetki su zbog neodgovornog poslovanja završili na optuženičkoj klupi. Vlada takvu odluku o vodstvu Centar banke prepušta drugima.'U postupku stečaja će se vidjeti je li bilo i zakonskih propusta. To će procesuirati Narodna banka', rekao je Slavko Linić, ministar financija. Na isplate osiguranih štednja građanima će se isplatiti još pola milijarde kuna. Brojke od kojih se mnogima vrti u glavi ipak neće ugroziti trenutačnu stabilnost bankarskog sektora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene