Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader i manjinci postigli dogovor o daljnjoj suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sander sastao se danas u saboru sa zastupnicima nacionalnih manjina, a među ostalim je dogovoreno da se najesen otvori javna rasprava o izbornom zakonodavstvu, odnosno o dodatnom pravu glasa za pripadnike nacionalnih manjina, izvijestio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Manjinci su jutros na sjednici svog kluba razmatrali Sanaderove izjave da je u ovom trenutku neprihvatljivo uvođenje dvostrukog prava glasa te ocijenili da je riječ o kršenju koalicijskog sporazuma.

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

U sporazumu što su ga zastupnici manjina u siječnju potpisale sa Sanaderom stoji, naime, da će partneri u prve dvije godine mandata razmotriti mogućnost da se pripadnicima nacionalnih manjina, uz opće, dade i dodatno biračko pravo.

Novinarima je tada objašnjeno da bi se dodatno biračko pravo odnosilo na pripadnike tzv. malih manjina, do 1,5 posto udjela u stanovništvu, a da bi se zastupljenost Srba osiguravala kroz opće biračko pravo, uz zajamčena tri zastupnika.

Sanader je, međutim, u posljednje vrijeme nekoliko puta izjavio kako mu je dvostruko pravo glasa za manjine neprihvatljivo, što su manjinski zastupnici protumačili kao kršenje koalicijskog sporazuma.

"Sastanak je trajao nešto više od pola sata, razjašnjeni su nesporazumi u komunikaciji i dogovoreno unaprjeđenje komunikacije između Vlade i manjina", dodao je Mehun.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene