Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sander sastao se danas u saboru sa zastupnicima nacionalnih manjina, a među ostalim je dogovoreno da se najesen otvori javna rasprava o izbornom zakonodavstvu, odnosno o dodatnom pravu glasa za pripadnike nacionalnih manjina, izvijestio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.


Manjinci su jutros na sjednici svog kluba razmatrali Sanaderove izjave da je u ovom trenutku neprihvatljivo uvođenje dvostrukog prava glasa te ocijenili da je riječ o kršenju koalicijskog sporazuma.

Vezani članci Milorad Pupovac i Vladimir Bilek Završio sastanak Plenkovića i manjina, Bilek otkrio: "Predložit ćemo ime za potpredsjednika Vlade, a to neću biti ja ni Milorad Pupovac" Slika nije dostupna Odluka o ZERP-u idući tjedan

U sporazumu što su ga zastupnici manjina u siječnju potpisale sa Sanaderom stoji, naime, da će partneri u prve dvije godine mandata razmotriti mogućnost da se pripadnicima nacionalnih manjina, uz opće, dade i dodatno biračko pravo.

Novinarima je tada objašnjeno da bi se dodatno biračko pravo odnosilo na pripadnike tzv. malih manjina, do 1,5 posto udjela u stanovništvu, a da bi se zastupljenost Srba osiguravala kroz opće biračko pravo, uz zajamčena tri zastupnika.

Sanader je, međutim, u posljednje vrijeme nekoliko puta izjavio kako mu je dvostruko pravo glasa za manjine neprihvatljivo, što su manjinski zastupnici protumačili kao kršenje koalicijskog sporazuma.

"Sastanak je trajao nešto više od pola sata, razjašnjeni su nesporazumi u komunikaciji i dogovoreno unaprjeđenje komunikacije između Vlade i manjina", dodao je Mehun.