Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lakše bi preživjeli i zaposleni građani da im Vlada utječe na povećanje plaća. Kako? Povećanjem neoporezivog dijela plaće i ukidanjem stope poreza na plaću od 40 posto. Još se rade procjene učinka ove moguće vladine mjere.


Gospodarstvenici već sada jasno daju do znanja Vladi da će u tom slučaju zaposlenima plaće biti veće.

Vezani članci Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Ugostitelji su bijesni: "Što nakon prosinca? Mnogi neće preživjeti" Josip Aladrović Ministar za Dnevnik Nove TV nakon sastanka s ugostiteljima: "Nismo očekivali ovakav rasplet, ali ne bojimo se prosvjeda''

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju međimurskim proizvođačima pvc i alu stolarije otvorio se put prema uspjehu. 'Puno nam je lakše surađivati s Njemačkom, Francuskom i sličnim zemljama. Povećao nam se izvoz. Izvozimo oko 60 posto', rekao je Mihael Vnuk, direktor tvornice za Dnevnik NOVE TV.

I oni i njihovi susjedi koji proizvode metalne dijelove pozdravljaju manje opterećenje plaća. Bili bi još uspješniji, a bolje bi, kažu, živjelo i njihovih 13 radnika. 'Bili bi konkurentniji na tržištu s obzirom da naša država ima veća davanja u odnosu na naše vanjske kupce, a od nas traže manju cijenu proizvoda', rekao je Melko Žalar, direktor tvrtke.

Stopa poreza na dohodak od 40 % neće se ukidati, ali...

Da bi koristi imali i njihovi radnici, potvrđuju iz susjedne partnerske tvornice. 'Mislim da ide u korist i nama i radnicima. Naravno radnicima će se povećati plaće', kaže Danijela Turk Golubić, rukovoditelj proizvodnje. Osjetilo bi se, ističu, i ukidanje stope poreza od 40 posto.

Zasad ministar financija Boris Lalovac, prema premijerovu nalogu, radi izračune kakav bi utjecaj na državnu blagajnu imali ti potezi. Međimursko gospodarstvo i bez tih poteza bilježi dobre rezultate. U to se danas uvjerio i predsjednik Ivo Josipović. 'Vidio sam puno mladih zaposlenih, čuo sam dobre rezultate. Inače u županiji i u mjestu je situacija bolja nego što je to u drugim krajevima zahvaljujući vrijednom napornom radu', rekao je predsjednik. I međimurski i drugi poduzetnici bili bi sigurno i još uspješniji kada Hrvatska više ne bi bila među rekorderima po opterećenju na plaće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook