Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori za Europski parlament

Potencijalni kandidat europskih pučana o stanju na Balkanu: "Razvoj događaja ne stabilizira regiju, već stvara napetosti"

Manfred Weber, Europska pučka stranka (Foto: Dnevnik.hr)
Manfred Weber, Europska pučka stranka (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Manfred Weber, Europska pučka stranka (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Europski pučani uskoro odlučuju tko će biti njihov kandidat na europskim izborima. Stranke u toj grupaciji, uključujući i HDZ, biraju između Manfreda Webera i Alexander Stubb. Na marginama konferencije o međureligijskom dijalogu u Portugalu, Vibor Vlainić razgovarao je s Weberom koji je otkrio zašto mu je Hrvatska važna i kako gleda na situaciju nakon izbora u BiH.

Na posljednjem sastanku EPP-a hrvatski premijer govorio je o Bosni i Hercegovini. Što Vi mislite o stanju u BiH?

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Ilustracija Europski šitit "Moramo biti iskreni prema ljudima": Moćni europski lider poručio da Europi treba nuklearno oružje

Kao prvo, dobro je vidjeti da Andrej Plenković, hrvatski premijer, redovito postavlja pitanje o Bosni i Hercegovini. Moramo mariti, moramo voditi računa o tome što se događa na Zapadnom Balkanu i najvažnije je da se o tome razgovara na europskoj razini, o ishodu izbora. Razvoj događaja ne stabilizira regiju, već stvara napetosti i vjerojatno ćemo u budućnosti morati razmisliti o promjeni izbornog zakona u BiH.

Kao potencijalni predsjednik Europske komisije, kako vidite buduću energetsku kartu Europe i koliko je za to važan LNG na Krku?

Energetika je ključna za budućnost Europske unije. I najvažnije za nas je rad na neovisnosti, različitosti izvora za opskrbljivanje energentima. Ne želim Europu koja je ovisna samo o ruskom plinu, zato moramo raditi na raznovrsnosti i to je točno ono što nam investicija u Hrvatskoj donosi, raznovrsnost. Stoga, ukapljeni plin je budućnost.

Raspoloženje prije izbora nije kao prije. Je li primat pučana kao vodeće grupacije u Europskom parlamentu oslabio?

Odradili smo svoj posao i to je temelj za traženje najvažnije stvari koje političar može dobiti, povjerenje birača u budućnosti. Tražimo povjerenje, tražimo potporu za naše kršćansko-demokratske vrijednosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene