Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori im nisu važni

MLADI I POLITIKA Kada bi mogli - znate li kome bi tinejdžeri dali glas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teen385 je proveo anketu među tinejdžerima kako bi doznali koliko su hrvatski tinejdžeri upoznati s parlamentarnim izborima 2015. godine.

Kojeg političara tinejdžeri u Hrvatskoj najviše vole, a kojeg ne te, da imaju mogućnost, za koga bi glasali, samo su neka od pitanja na koje je odgovor dalo 700 tinejdžera. Istraživanje uoči predstojećih parlamentarnih izbora je proveo jedan od najpopularnijih časopisa za mlade Teen385.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori idu dalje MOST i SDP sastaju se u 13 sati Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje'

Evo i rezultata:

Iako najveći broj tinejdžera, njih 26%, ne bi izašao na izbore, rezultati ankete pokazali su da bi svaki četvrti tinejdžer glas dao HDZ-u. Zanimljivo je da je druga najpopularnija stranka među mladima Živi Zid za kojeg bi glasalo 18 % adolescenata dok se SDP nalazi na trećem mjestu s 15%glasova. Za ORaH bi glasalo 3,9 % mladih, a za MOST 6,6 %.

Polovica tinejdžera smatra da izbori nisu važni jer se svejedno ništa neće promijeniti, dok 31% ima nešto optimističniji stav i smatra da su izbori važni jer je sada vrijeme za promjene. 13% tinejdžera izjavilo je da ih izbori uopće ne zanimaju.

PARLAMENTARNI IZBORI 2015 Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV: Hrvatska raste i Domoljubna koalicija izjednačeni nakon III. i IX. izborne jedinice

`Napravite napredak u Hrvatskoj tako da sto više Hrvata ostane u Hrvatskoj, a ne da svi mladi bježe u inozemstvo.` Poruka budućem premijeru Najpopularnija političarka među adolescentima je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, a nakon nje nalazi se Ivan Vilibor Sinčić. 45% mladih izdvojilo je Zorana Milanovića kao omraženog političara, a u stopu ga slijedi Tomislav Karamarko s 35% glasova.

Među postavljenim pitanjima je i ono kakav bi program, da se kandidiraju na izborima, oni ponudili biračima kao i pitanje na što političari ne obraćaju toliko pažnje, a trebali bi?

`Da više stvari doniraju školama, npr. računala, tablete, knjige za knjižnicu, lopte i sl. Da pomažu samohranim roditeljima, ljudima koji nemaju zdravstveno osiguranje, ljudima koji ne mogu platiti račune i ljudima koji žive na ulicama. Da se ukine rasizam i da to postane kažnjivi zločin.`

`Ponudila bih reformaciju u školstvu te bih pokušala stvoriti bolje uvjete za mlade otvaranjem novih radnih mjesta.`

`Svim beskućnicima bih pomogla, povećala bih plaće, skratila radno vrijeme, organizirala bi drugačije školovanje.`

U političke stranke se mladi uglavnom ne planiraju učlaniti, a stranke smatraju leglom laži i pokvarenih ljudi. Oni koji su odgovorili da će se učlaniti u stranku su većinom govorili o članstvu u HDZ, SDP ili Živom Zidu.

`Ne, ne privlači me takav posao gdje doslovno trebaš lagati, nije to moj đir.`

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

`Sve su stranke pune iskvarenih ljudi.`

`Ne želim se miješati u politiku. Politika će uništiti ljude, postat će pohlepni.`

Anketirani tinejdžeri dobili su priliku postaviti pitanja i poslati poruke budućem hrvatskom premijeru.

`Ne budite kao ostali, ne mislite samo na sebe, mislite na nas mlade!`

`Napravite napredak u Hrvatskoj tako da sto više Hrvata ostane u Hrvatskoj, a ne da svi mladi bježe u inozemstvo.`

`Dragi premijeru, trebali biste malo više obratiti pozornost na učenike u osnovnoj školi jer je jako teško, previše gradiva imamo za učiti, previše zadaće i torbe su nam jako teške. Svaki dan pišemo test ili odgovaramo, jako smo zauzeti, a nastavnici to ne shvaćaju ozbiljno kada kažemo. Pozdrav od učenika osnovne škole.`

`Možda da iskoristiš tu novu poziciju da doista pomogneš Hrvatskoj, a ne da kradeš od države.`

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene