Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKO ISTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV

Nakon III. i IX. izborne jedinice, ne može biti neizvjesnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2015., pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Analizu rezultata tog istraživanja daju Mislav Bago i politolog dr. sc. Tihomir Cipek.

Istraživanje je, za NOVU TV, provela agencija IPSOS od 22. 10. – 1. 11.2015. Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu. Ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja. Uzorak u 3. izbornoj jedinici bio je 408 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto. Uzorak u 9. izbornoj jedinici je 442 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,7 posto.

III. izborna jedinica - utvrda vladajućih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražit će pisana očitovanja MOST odustao od klauzure na Plitvicama, pregovori bi trebali završiti do srijede Slika nije dostupna Najviše riječi o poljoprivredi Predstavnica MOST-a nakon pregovora s SDP-om: 'Ovo je za mene vrlo važan dan'

Treća izborna jedinica je izuzetno zanimljiva što se tiče vladajuće koalicije, To je izborna jedinica koja obuhvaća tri županije, Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku.

Prema prvim procjenama, koalicija Hrvatska raste osvaja 50,47 posto glasova, Domoljubna koalicija 23,63 posto glasova, Živi zid 6,34 posto. Govoreći u mandatima, te brojke znače 9 mandata za koaliciju Hrvatska raste, 4 za Domoljubnu koaliciju i jedan mandat za Živi zid.

PRIPREMITE SE NA VRIJEME Evo kako pravilno glasovati na izborima

Međutim, postoci stranaka Uspješna Hrvatska, Bandić Milan 365 i MOST-a, jednako su zanimljivi. Uspješna Hrvatska tako ima 5,29 posto glasova, Bandić Milan 365 5,02 i MOST 4,35 posto glasova birača III. izborne jedinice. Uspješna Hrvatska i Bandić Milan 365, time prelaze izborni prag u III. izbornoj jedinici, dok je MOST vrlo blizu.

Ovi novi rezultati istraživanja, kad se usporede s rezultatima parlamentarnih izbora prije četiri godine, pokazuju da vladajuća koalicija dobija jedan mandat manje, a Domoljubna koalicija jedan mandat više.

Budući da se u III. izbornoj jedinici mogu snage mjeriti u stotinama glasova, jer sto glasova jednoj listi znači mandat više ili manje, postoji cijeli niz scenarija u ovom trenutku u III. izbornoj jedinici.

U najgorem slučaju koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija mogu izgubiti po još jedan mandat i imati po 8 i 3 mandata zastupnika. Razlog tome jest što se oko pet posto potpore birača vrte navedene tri stranke i ako jedna od njih pređe prag i osvoji zastupnika, čitava slika se mijenja. To je loš scenarij samo za dvije najače koalicije.

Nakon III. izborne jedinice u Saboru bi koalicija Hrvatska raste imala 9 zastupnika, Domoljubna koalicija 4, a Živi zid jednog zastupnika.

U III. izbornoj jedinici na izbore sigurno želi izaći 64 posto birača.

IX. izborna jedinica kao utvrda Domoljubne koalicije

Ono što je III. izborna jedinica za koaliciju Hrvatska raste, to je IX. izborna jedinica za Domoljubnu koaliciju - utvrda. Obuhvaća, Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i gotovo pola Splitsko-dalmatinske županije.

Rezultati Domoljubne koalicije prema istraživanju IPSOS-a u toj izbornoj jedinici pokazuju da bi oni osvojili 9 mandata, s 54,32 posto potpore birača. Hrvatska raste osvojila bi 4 mandata s 26,15 posto glasova, dok mi MOST-u pripao jedan mandat s 5,93 posto glasova birača.

Živom zidu bi u IX. izbornoj jedinici pripalo 4,53 posto mandata.

U odnosu na prije četiri godine, Domoljubna koalicija je popravila rezultat i prema ovim podacima, dobili bi mandat više, dok bi koalicija Hrvatska raste, znatno pokvarila svoj rezultat i izgubila dva mandata.

Naravno, i u IX. izbornoj jedinici postoji nekoliko scenarija u kojima bi se broj mandata mogao mijenjati, ali za dvije najjače opcije, broj mandata je ipak sigurniji, odnosno fiksan je. Ako primjerice Živi zid ne prijeđe prag, onda mandat dobivaju ili Domoljubna ili vladajuća koalicija.

Posljednjih osam godina u IX. izbornoj jedinici samo te dvije političke opcije ionako dijele mandate.

Snage izjednačene

Sabor bi nakon III. i IX. izborne jedinice izgledao vrlo zanimljivo, jer nakon zbrajanja rezultata iz dviju utvrda, broj mandata koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije bio bi izjednačen - 13 jednima i drugima. Živi Zid i MOST osvojili bi po jedan mandat.

U uspoedbi s izborima prije četiri godine, to znači da bi vladajuća koalicija osvojila tri mandata manje, a Domoljubna koalicija dva mandata više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene