Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

Mala škola prognoze: Zbog klimatskih promjena povećava se vjerojatnost katastrofalnih događaja zbog velikih požara

Meteorolog Ivan Čačić je u Maloj školi prognoze istaknuo da će se zbog klimatskih promjena povećati vjerojatnost katastrofalnih događaja.

Izvješće Međuvladinog panela za klimatske promjene procjenjuje da će se do kraja ovog stoljeća vjerojatnost katastrofalnih događaja zbog velikih požara, prema scenariju visokih emisija, povećati za 40-60 posto, a u scenariju niskih emisija za 30-50 posto, u Maloj prognozi objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Isto tako, kvaliteta zraka i klima međusobno povezani jer se izgaranjem fosilnih goriva, pored stakleničkih plinova emitiraju i kemijski spojevi koji pod djelovanjem sunčeve svjetlosti stvaraju štetne ozonske i nitratne aerosole.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Štetnim utjecajem dima od požara na ekosustave i ljudsko zdravlje posebno se bavi godišnji Bilten za kvalitetu zraka i klimu Svjetske meteorološke organizacije, a on u velikoj mjeri može pomoći u osmišljavanju politike za poboljšanje kvalitete zraka, zaključio je Čačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene