Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPAR donosi

Maja Lazić iz Slatine okrunila obiteljski posao ekološkim namazom od lješnjaka i industrijske konoplje

Aktualno Galerija Maja Lazić i otac Željko Maja Lazić i otac Željko Foto: Nova TV Organica Vita Organica Vita Foto: Nova TV Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom ima čak 50 % lješnjaka Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom ima čak 50 % lješnjaka Foto: Nova TV Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom slatki je namaz obogaćen supernamirnicama Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom slatki je namaz obogaćen supernamirnicama Foto: Nova TV +4 Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom Galerija 1/9 >>
Kamilicu, konoplju, bundevu i lan na slatinskim poljima uzgaja Maja Lazić, čija je vizija bavljenje ekološkom poljoprivredom i preradom hrane. Vlasnica obrta Organica Vita prijavila se u projekt Startaj Hrvatska poprilično inovativnim proizvodom.

Bavljenje poljoprivredom za Maju Lazić nije novost. Njezin se otac bavio uzgojem duhana i kamilice, a ona je odlučila ići njegovim stopama. Ipak, željela je skrojiti svoj put te je oca podržala u odluci da s konvencionalnog prijeđe na ekološki uzgoj. Međutim, taj put nije bio jednostavan, a obradiva zemlja nije smjela biti prethodno tretirana: ''Ljudi moraju shvatiti značaj hrane'', govori Majin otac Željko.

Iako je za poljoprivredu bila vezana od malih nogu, Majina je priča netipična. Završila je Građevinski fakultet, na njemu se i zaposlila, potom se preselila u Makedoniju, ali nakon pet godina provedenih u inozemstvu vratila se u rodnu Slatinu i u potpunosti okrenula prema poljoprivredi. ''Bilo je potpuno prirodno da nastavim raditi u obiteljskoj firmi'', prisjeća se poduzetnica koja je u početku puno učila od svojih kolega.

Nakon očeva umirovljenja preuzela je obrt Organica Vita i počela modernizirati proizvodnju i poslovanje. ''Jedan je od naših inovativnih proizvoda slatki namaz s lješnjakom i konopljom koji smo napravili slučajno'', govori Maja o začetku proizvoda koji se sada već nalazi u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama. ''Iza konoplje smo mljeli lješnjake i ta se smjesa na početku odvoji. Mi to odvojimo tako da pojedemo'', simpatično nastavlja Maja, koja je s ostalima koju su kušali ustanovila da je to vrlo ukusan pripravak.

Maja Lazić i otac Željko Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom ima čak 50 % lješnjaka (Foto: Nova TV)

Slatki namaz od lješnjaka s industrijskom konopljom, čokoladom i medom djelo je obrta Organica Vita. Svi sastojci uzgojeni su lokalno, a gotovo polovinu te ukusne smjese čine lješnjaci. Obiluje vitaminima i mineralima poput mangana, bakra, magnezija i željeza. Namaz je potpuno prirodan, ne sadrži gluten, dodane šećere ni konzervans, ali su zato u njemu nutritivno bogate namirnice koje će zadovoljiti i najistančanija nepca. Oljuštene sjemenke industrijske konoplje, med i čokolada dio su čarobnog recepta Organica Vite koji će zavoljeti svi.

Prijava na projekt Startaj Hrvatska za ambicioznu Maju bila je logičan izbor u unaprjeđenju poslovanja. ''Svojim proizvodima i stilom života htjela bih prenijeti ljudima koliko je važno da se više kreću i zdravije jedu'', rekla je Maja, koja ponosno ističe vlastitu sirovinu u proizvodnji slatkog namaza. Njezina je vizija prepoznata te je Organica Vita prošla u daljnji tijek projekta Startaj Hrvatska.

Maja Lazić i otac Željko Organica Vita namaz od lješnjaka s konopljom (Foto: Nova TV)

Za Maju je uslijedio posjet SPAR-ovih stručnjaka kontrole kvalitete. Po njezinim riječima, audit je bio dug, naporan, ali i iznimno koristan: ''Sve smo pretresli, svaki papir i svaki kutak'', tada je rekla. To pretresanje rezultiralo je s dosta zabilješki, ali i izvještajem s ukupno 16 nesukladnosti koje je moderna poduzetnica čim prije trebala ispraviti.

Unatoč vremenu berbe kamilice, kada je za Maju i cijeli obrt najviše posla, vrijedno se primila posla i nesukladnosti rješavala jednu po jednu. ''Najviše smo se bavili izradom dokumentacije za slatki namaz'', kaže Maja te priznaje kako joj je rad u polju ipak draži od papirologije. Međutim, vremena ni izbora nije bilo te je vrijeme evaluacije stiglo. Bila je pozvana na razgovor s predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska Helmutom Fenzlom.

S tremom, ali i strahopoštovanjem, Maja je pristupila razgovoru s Fenzlom objašnjavajući posebnost svojega proizvoda: ''Glavna je njegova prednost što ne sadrži šećer'', spremno je govorila, no predsjednik Uprave SPAR Hrvatska ukazao je na veliki problem namaza – nestabilnu teksturu. ''Dosta naših kupaca već zna da je odvajanje ulja, što piše na deklaraciji, normalna pojava i da prije upotrebe treba promiješati'', rekla je. Fenzl se nadovezao: ''Majo, moram reći da mi se sviđa vaša ambicija, ime vaše tvrtke Organica Vita jako puno govori što želite napraviti.'' Poduzetnica se zadovoljno smješkala i radosno je primila vijesti o nastavku suradnje.

Maja Lazić i otac Željko Maja saznaje da je prošla u projekt Startaj Hrvatska (Foto: Nova TV)

Vremena za opuštanje nije bilo. Pred Majom je bio još jedan vrlo važan razgovor, onaj o njezinoj prvoj velikoj narudžbi. Međutim, nisu samo sretne vijesti slijedile tu obrtnicu. Velika suša zahvatila je njive te joj je dio ovogodišnjeg uroda konoplje propao. ''Najveći su problem ekoloških proizvođača korovi koji se ne mogu rješavati nikako drugačije nego kultivacijom'', objasnila je.

Unatoč brigama na polju, bila je spremna čuti što joj dalje slijedi u projektu Startaj Hrvatska. U skladištu SPAR Hrvatska dočekala ju je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane & NF1 SPAR Hrvatska. Pohvalila je njezin kvalitetni proizvod te rekla: ''Kvalitetu ne odbijamo i zato će SPAR od vas naručiti dvije i pol tisuće komada slatkog visokovrijednog namaza od lješnjaka i konoplje.'' Maja je bila sretna i zahvalna na naručenoj količini koju si je i priželjkivala.

Maja Lazić i otac Željko SPAR Hrvatska je od Maje naručio 2500 Organica Vita namaza od lješnjaka s konopljom (Foto: Nova TV)

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene