Kod Zadra postoji mobilni hotel za kokoši, a za njihova jaja postoje čak i liste čekanja.

Galerija +0 Mobilni hotel za koke (Foto: Dnevnik.hr)

Svaka koka u tom mobilnom kokošinjcu ima zajamčenih 20 centimetara prečke za spavanje te ravnomjeran pristup hrani i vodi. 

Vezani članci Automat za domaće proizvode - 4 Domaće i fino na pritisak gumba: Ovi OPG-ovci našli su način da budu i povoljniji i non-stop dostupni Jaja, ilustracija Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja još jednog proizvođača

Gnijezda su im opremljena zavjesama za intimu, a jaje se, nakon što ga koka snese, otkotrlja na skrivenu traku. 

No, koke u hotelu jedu samo doručak jer najveći dio dana provode isključivo vani, hraneći se u prostranom masliniku od 5000 stabala. 

I tako ga nesvjesno obrađuju jer ga gnoje, čupkaju travu i jedu kukce. Kad obave posao, mobilni se hotel seli, objašnjava Miodrag Deša, vlasnik OPG-a i tog mobilnog kokošinjca.

"Kad koke popasu određeni dio, on se podigne dizalicom na kotače, traktor ga povuče u nova tri reda, tako svakih 15 dana. Svaka koka ima svojih 333 kvadrata, što je na desteke puta više nego što zakon predviđa", kaže Deša.

U supermodernom kokošinjcu trenutačno živi više od 300 kokoši nesilica, a mjesta je i za njih dvostruko više. Čuvaju ih psi ovčari, a hotel financira Europska unija.

Zahtjevnom djelatnošću ne želi se baviti svatko. A domaća proizvodnja jaja ne zadovoljava domaće potrebe.

Lani je Hrvatska proizvela 663 milijuna jaja, ali istovremeno i uvezla 117 milijuna. Za ova domaća, iz slobodnog uzgoja, vlada veliko zanimanje. Štoviše, obitelj Deša kaže da za jaja imaju i listu čekanja. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju