Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavjetno hodočašće Sabora

Ludbreg: Leko pozvao na razboritost, mudrost i dobrotu za izlazak iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ludbregu je danas održano zavjetno hodočašće Hrvatskog sabora.

Prije početka misnog slavlja potpredsjednik Sabora Josip Leko okupljenima je rekao kako ludbreško svetište pruža nadu da ustrajući možemo prevladati sve teškoće i simbolički podsjeća na nedaće i izazove s kojima se hrvatski narod susretao tijekom burne povijesti.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

U ludbreškom svetištu održano je zavjetno hodočašće Hrvatskog sabora i euharistijsko slavlje u Zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora u Prošteništu Predragocjene Krvi Kristove. Potpredsjednik Sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je i kako samo uz razboritost, mudrost i dobrotu možemo pronaći izlaz iz globalne ekonomske krize.

Ne može vladati samo pravo jačeg, rekao je Leko, pozvavši na toleranciju i pomoć potrebitima te ukazao na obvezu i dogovornost Hrvatskog sabora u djelovanju na dobrobit svih građana u zaštiti njihovih prava i interesa.

>> Leko: Lesar nepotrebno dramatizira

Svetu misu predvodio je biskup gospićko senjski Mile Bogović koji je podsjetio da se ludbreško hodočašće održava se nedjelju prije Male Gospe u spomen na događaj iz 1411. kada je za vrijeme bogoslužja svećeniku koji je sumnjajući u pretvorbe vina u krv Kristovu u kaležu nakon lomljenja hostije potekla prava krv.

Ta tekućina iz kaleža je sačuvana u ludbreškoj župi, a papa Leon X. 1513. izdao je bulu kojoj je čudo proglasio autentičnim. U sklopu ludbreškog svetišta 1994. izgrađena je Zavjetna kapela Hrvatskog sabora čime je ispunjen zavjet hrvatskih staleža na Saboru održanom u Varaždinu 1739. godine, rekao je Bogović.

Crkva je dužna tražiti tragove mučeništva u hrvatskom narodu, rekao je Bogović u propovjedi te osudio pokušaje zataškavanja hrvatskih žrtava rata i poraća, ljudi koji su prolili krv za doborbit hrvatskog čovjeka. Dužnost Hrvatskog sabora je je sačuvati duhovno i tjelesno zdravlje hrvatskog naroda i jedno tako može računati na potporu Crkve koja je uvijek bila vjerni pratitelj naroda, poručio je biskup Bogović. Čovjekovo spasenje je u spašavanju drugih i to je apsolutna vrijednsst i princip života, istaknuo je Bogović.

U propovjedi se osvrnuo i na aktualne prilike rekavši kako je opasno ako zakonodavstvo pogoduje kako je rekao, "lošim sklonostima" i da je dopušteno činiti sve u vlastitu korist. U vezi s uvođenjem spolnog odgoja u školama ponovio je da se Crkva zalaže za zaštitu života od začeća do smrti.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak zazvao je božji blagoslov na predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Šprema koji se bori s teškom bolešću poželjevši mu ozdravljenje.

Svetoj misi u ludbreškom svetištu i procesiji nazočilo je nekoliko desetaka tisuća hodočasnika, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, saborski zastupnici, među njima i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, župani, gradonačelnici i općinski načelnici i mnogi drugi. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene