Tunogojilište
Tunogojilište Foto: Dino Stanin/Pixsell

Zadarski vijećnik iznio je sumnju o nepravilnom uvozu tune iz Libije. Zbog toga se obratio Županijskom državnom odvjetništvu. Ono mu je poslalo odgovor.


Županijsko državno odvjetništvo u Zadru odgovorilo je na upit vijećnika u Županijskoj skupštini Zadarske županije Marka Pupića Bakrača oko njegovih tvrdnji da se tuna u Hrvatsku jeftino uvozi iz Libije, bez papira, i da se dokumenti naknadno popunjavaju kako bi riba mogla na legalno putovanje do japanskog tržišta.

Pupić je rekao kako je dobio odgovor u slučaju malverzacija i, kako kaže, nelegalnih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede sa Libijskom tunom. Slučaj je, kaže, preuzeo USKOK .

"Budući da do današnjeg dana ni nakon tri mjeseca nisam ispitan o saznanjima koje imam oko falsificiranja dokumentacije niti moje kolege koje su sudjelovale na nelegalnim sastancima ili taj predmet o makinacijama prijateljice Gabrijele Žalac i Josipe Rimac Marije Vučković nije prioritet ili se namjerava protokom vremena podmesti pod tepih bez provođenja bilo kakvih istražnih radnji", kazao je. 

Odgovor Županijskog državnog odvjetništvu u Zadru, kojeg je Pupić dobio prenosimo u cijelosti: 

"Vezano uz sumnju na nelegalnu nabavu tune za jadranske kaveze dviju tvrtki i to Jadran tune i Pelagos net farma, obavještavamo vas da je cjelokupno postupanje po Vašim podnescima preuzeo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, kao stvarno i mjesno nadležno državno odvjetništvo, budući je bila riječ o sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti službenih osoba.

Sukladno navedenom, o rezultatima provedenih izvida vezanih uz Vaše podneske upućujemo Vas da se obratite Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb", stoji u odgovoru. 

Pupić Bakrač ranije je naveo kako tune u Lijepu našu ne stižu u skladu s pravilima EU-a i to, dodaje, uz blagoslov resornog Ministarstva i uz izuzetak inspektora iz Zadra i Šibenika.

''Te nepravilnosti su se dogovarale u Ministarstvu poljoprivrede, i sastanke je držala ministrica Marija Vučković'', tvrdi. Ministrica je sve opovrgnula. 

U cijelu priču Pupić Bakrač ''upleo je'' i tvrtke Ante Gotovine, što je njegov odvjetnik demantirao. ''Dakle, to je apsolutno neistina. Tune u Hrvatsku, što se tiče društava Pelagos i Jadran tuna, stižu po svim propisima. Nikakvih nejasnoća i nikakvih nepreciznosti'', poručio je odvjetnik Ivo Farčić.

No, da nepravilnosti u tunogojilištima u Hrvatskoj ipak ima, potvrdila je Europska komisija, pa je Hrvatska dobila službenu opomenu zbog nedostataka u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperjane tune u kaveze.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju